Letni dopust - NUJNO

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
lazo23
Nov član
Nov član

Letni dopust - NUJNO

Odgovor Napisal/-a lazo23 »

Lep pozdrav vsem imam en problem star sem 23let in imam 1 leto delovne dobe po poklicu sem Strojni tehnik in sem zaposlen pri S.P.-ju, kjer opravljam delo operaterja na CNC stroju, zanima pa me sledeče koliko letnega dopusta mi pripada ali je to 18,19,20... dni koliko torej letnega dopusta mi dejansko pripada. HVALA
vocis
Računovodja
Računovodja
Kraj: Trzin
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a vocis »

V kolikor imate 5 dnevni delovni teden vam pripada najmanj 4 tedne (20 dni) letnega dopusta.

Lp
"Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je takih, ki jih lahko rešimo sami. "
Lyndon B. Johnson

vocis
lazo23
Nov član
Nov član

Mislim da se kar strinjam z vašim odgovorom toda kaj naj naredim če delodajalec vstraja pri 18 dneh kajti on mi pravi da se tukaj upošteva faktor 1,5x12 mesecev=18 dni dopusta, toda jast mislim da to ni res kajti ko tako malo sprašujem prijatelje glede dopusta mi vsi pravijo da imajo več kot 18 dni torej naj bi bilo sigurno minimalno 20 dni dopusta...
vocis
Računovodja
Računovodja
Kraj: Trzin
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a vocis »

Naj prebere ZDR:

159. člen
(trajanje letnega dopusta)

(1) Delavec ima pravico do letnega dopusta v posameznem koledarskem letu, ki ne more biti krajši kot štiri tedne, ne glede na to, ali dela polni delovni čas ali krajši delovni čas od polnega. Minimalno število dni letnega dopusta delavca je odvisno od razporeditve delovnih dni v tednu za posameznega delavca.

(2) Starejši delavec, invalid, delavec z najmanj 60% telesno okvaro in delavec, ki neguje in varuje otroka s telesno ali duševno prizadetostjo, ima pravico do najmanj treh dodatnih dni letnega dopusta.

(3) Delavec ima pravico do enega dodatnega dneva letnega dopusta za vsakega otroka, ki še ni dopolnil 15 let starosti.

To je minimum, v kolektivni pogodbi dejavnosti pa so lahko določeni še kriteriji za dodatne dni (zahtevnost, izmensko delo, delov neugodnem času.....). Pošljite šifro dejavnosti s.p.-ja, pa vam povem katera Kp velja za delodajalca, saj mora upoštevati predpis, ki ugodneje določa pravice delavcev.

Lp
"Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je takih, ki jih lahko rešimo sami. "
Lyndon B. Johnson

vocis
lazo23
Nov član
Nov član

Ja pri temu S.P. se ukvarjamo z Gumarstvom in CNC obdelavo kovin, delo poteka v treh izmenah in to v hrupu, prahu, poleti v nemogoči vročini (29stopinj) pozimi pa v mrazu (10stopinj) Res sprašujem se zakaj sploh še vstrajam :)...
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Kot so že ostali omenili; minimum je 20 dni na leto (4 tedne). Mogoče, bi lahko dobili še kakšen dan za pogoje.
Torej kaj lahko naredite?
- delodajlca še enkrat opozorite na ZDR, če ne sprmeni mnenja ga prijavite inšpekciji
- ste tiho in delate naprej, čeprav se vam godi krivica.
Kaj boste naredili pa se morate sami odločiti
Odgovori