Jaz sedaj ustanovim s.p. in potrebujem licenčne Windowse!
Ali jih lahko jaz kot oseba prodam po kupoprodajni pogodbi s.p.-ju(sebi kot s.p.) in ali v tem primeru velja licenca ali ne !
Ker baje je sedaj s temi inšpekcijski službami tako, da ne zahtevajo samo nalepko na računalniku ampak tudi račun!!!
Kolikor mi je znano, so licence programske opreme neprenosljive. Licenčni program moraš kupiti od distributerja programske opreme. Sicer pa sem slišal da windows xp sploh ne moreš kupiti v "škatelni" različiči - lahko jih dobiš le ob nakupu novega računalnika.
spartak napisal/-a:Kolikor mi je znano, so licence programske opreme neprenosljive. Licenčni program moraš kupiti od distributerja programske opreme. Sicer pa sem slišal da windows xp sploh ne moreš kupiti v "škatelni" različiči - lahko jih dobiš le ob nakupu novega računalnika.
Si mogoče razmišljal tudi o linuxu?
lp, Jože
Ja. linux je zaenkrat free kolikor mi je znano!
Ampak vse ostalo ja na za mac-a al pa pc-ja kaj pa ostali programi ???
Jst se ukvarjam z multimedijsko produkcijo (audii, video, webdesign,...) pa je bolj kriza z linux-e!!!!
Hm ... Če želite, lahko povprašam kolega - dokazuje mi, da so prav za vse programe bolj ali manj enakovredne alternative za linux (sama se linuxa po pravici povedano malo bojim )
Pišite mi na zasebna sporočila, katere programe bi potrebovali
Obstajajo tudi drugi Unix bazirani operacijski sistemi, in brez strahu - odkar ne uporabljam več Windowsov služi računalnik meni in ne jaz njemu.
Windowsi obstajajo tudi "škatelna" verzija, vendar so zelo dragi.
Programska oprema je intelektualna lastnina in z nakupom licence pridobimo pravico do uporabe. Za preprodajo (npr fizične osebe s.p.-ju, kot je naš primer) pa bi potrebovali dovoljenje lastnika intelektualne lastnine, da to smete storiti. Vendar ko gre za manjše vrednosti, se to ne splača početi, zato svetujem kar nakup po licenčnih pravilih, da ne boste imeli zaradi par deset jurjev problemov z BSA. Cenejše in manj stresne alternative pa so še zmeraj na voljo:)
V linuxu je alternativa za več ali manj vse programe, ki jih poganjamo pod windows okoljem. Na primer: MS Office nadomestimo z OpenOffice.org, ki je v zadnji verziji postal zelo podoben MS-jevemu, tako da prehod ni težaven.
Edino, na kar se splača paziti je to, da ob nakupu strojne opreme (npr. tiskalnik ipd.) pogledamo, če je kompatibilna z linuxom oziroma da so gonilniki za linux priloženi, to pa je tudi vse.
Linux dejansko ni tak bavbav, le lotiti se je treba. Uporaba računalnika po namestitvi linuxa dejansko postane prijetna, saj linux dostavi vse informacije brez "modrih ekranov", poleg tega pa so vsa morebitna vzdrževalna dela močno olajšana z možnostjo oddaljenega dostopa do vaše delovne postaje, tako da v končni fazi tudi pri morebitnih servisih prihranite.