Kako se obdavči avtorski honorar iz delovnega razmerja, ali so tukaj drugi n ormirani stroški, ali je 10% in 25% dohodnina?
Lepo prosim, naj mi kdo pojasni.
Hvala Lepa
Delavcu bi izplačali avtorski honorar - dajatve??
Moderator: Mirko Zbačnik
Dohodki, ki izhajajo iz avtorskega dela, ustvarjenega iz DELOVNEGA RAZMERJA se smatrajo kot dohodki iz delovnega razmerja in se obdavčijo enako kot se plače (odvisno razmerje).
Za dohodek iz drugega pogodbenega razmerja se šteje tudi dohodek po avtorski pogodbi. Davčna osnova je vsak posamezen dohodek, zmanjšan za normirane stroške v višini 10% dohodka. Stopnja akontacije dohodnine je 25% (odvisno razmerje).
LP
Za dohodek iz drugega pogodbenega razmerja se šteje tudi dohodek po avtorski pogodbi. Davčna osnova je vsak posamezen dohodek, zmanjšan za normirane stroške v višini 10% dohodka. Stopnja akontacije dohodnine je 25% (odvisno razmerje).
LP
Najprej je treba dobro preveriti, če sploh gre za avtorsko delo. Drugače je treba izplačati po podjemni pogodbi (kar je vsekakor manj ugodno). Če gre za avtorski honorar iz delovnega razmerja, obračunate akontacijo dohodnine po delavčevi povprečni stropnji (enako kot za regres) in to plačate, pri tem ne upoštevate nobenih normiranih odhodkov. Na katerem Reku se poroča, pa tudi sedajle ne vem.
LPM.
LPM.
Življenje se ne meri s številom vdihov, temveč s trenutki, ki dih vzamejo.
Zdravo. Oseba, ki je zaposlena v društvu za polovičen delovni čas ima tudi prejemek iz avtorskega honorarja - priprava delavnice. Berem IKS 1-2/05, kjer sta na srani 215 dva primera:
2 zgled: Izplačilo po pogodbi o trajnem prenosu pravice do izkoriščanja avtorskega dela, ki ga je zaposleni ustvaril v delovnem razmerju
3 zgled: Obdavčitev izplačila po pogodbi o avtorskem delu, ustvarjenem v odvisnem razmerju avtorja z izplačevalcem dohodka
Pa mi ni jasno - če se izplača avtorski honorar osebi, ki je zaposlena v društvu ali podjetju ali to avtomatsko pomeni, da je to prejemek iz delovnega razmerja ali je pomembno, kaj ima ta oseba zapisno v pogodbi o zaposlitvi in za kakšno izplačilo AH gre?
Prosim za pomoč, saj ne vem, kako naj obravnavam izplačilo tovrstnega prejemka.
LP
2 zgled: Izplačilo po pogodbi o trajnem prenosu pravice do izkoriščanja avtorskega dela, ki ga je zaposleni ustvaril v delovnem razmerju
3 zgled: Obdavčitev izplačila po pogodbi o avtorskem delu, ustvarjenem v odvisnem razmerju avtorja z izplačevalcem dohodka
Pa mi ni jasno - če se izplača avtorski honorar osebi, ki je zaposlena v društvu ali podjetju ali to avtomatsko pomeni, da je to prejemek iz delovnega razmerja ali je pomembno, kaj ima ta oseba zapisno v pogodbi o zaposlitvi in za kakšno izplačilo AH gre?
Prosim za pomoč, saj ne vem, kako naj obravnavam izplačilo tovrstnega prejemka.
LP
-
MARJETICAVA
- Računovodja

Joj, jaz samo ko vidim avtorski honorar, se mi že zavozljajo možgani in nisem sposobna razmišljat. Zakaj so jih tako zakomplicirali? Imam primer, ko smo avtorsko pogodbo podpisali z osebo, ki ima za isto dejavnost registriran s.p.. Zakaj je tako ne vem, ker nisem spraševala, ampak kot razumem Z-Doh to ni možno. Ima kdo podobne izkušnje?
Lep pozdrav
Lep pozdrav