Višina zneska za malico
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Dirty_Harry
- Začetnik

Višina zneska za malico
Pozdravljeni!
Sem popoldanski s.p. Rad bi si obračunal polovični strošek za malico.
Zanima me kolikšna je trenutno davčno priznana vrednost. Na forumu sem zasledil dve vrednosti in sicer 1300 SIT ter 723 SIT. Polovico katere vrednosti moram vzeti?
Hvala za odgovore.
Sem popoldanski s.p. Rad bi si obračunal polovični strošek za malico.
Zanima me kolikšna je trenutno davčno priznana vrednost. Na forumu sem zasledil dve vrednosti in sicer 1300 SIT ter 723 SIT. Polovico katere vrednosti moram vzeti?
Hvala za odgovore.
Tudi njemu pripada cela malica, kot rednemu s.p.-je tako veljalo in še velja. Kdo pa pravi, da on ne dela tudi 8 ur, sicer pa v firmah tudi tistim, ki delajo samo 4 ure pripada malica tako kot tistemu, ki dela osem ur, o tem smo že razpravljali mislim da v letu 2004 in sem napisala točno kako in zakaj!LP
diana
No, ne bom vam "solila" pameti. Malo pobrskajte po X in Obrtnikih na te teme. Imam popoldansko obrt že nekaj let, pa vam garantiram, da mi stroški prehrane ne pripadajo. Zaposlena sem in dobivam malico za 8 ur službe pri delodajalcu. Saj ni težave, če si stroške tako "zbiraš", vprašanje pa je, koliko vam bo teh stroškov priznala inšpekcija. Nikakor ne moreš tretirati rednega s.p. enako kot popoldanski s.p. ali dopolnilno dejavnost.
Pa eno vprašanje
(prosim za komentarje in mnenja):
Kaj pa naredite z dnevnicami - npr. pri delodajalcu grete na službeno pot. V tem primeru dobite dnevnico (malice seveda ne). Popoldan pa naredite še 4 ure v dopoldanski obrti. Ali boste izplačali malico?
Pa eno vprašanje
Kaj pa naredite z dnevnicami - npr. pri delodajalcu grete na službeno pot. V tem primeru dobite dnevnico (malice seveda ne). Popoldan pa naredite še 4 ure v dopoldanski obrti. Ali boste izplačali malico?
Mogoče bo pomagalo naslednje vprašanje in odgovor objavljen na GZS
Redno sem zaposlen za polni delovni čas. Priglasil sem dopolnilno dejavnost, ki jo opravljam v obliki samostojnega podjetnika. Ali so stroški prehrane ter kilometrine davčno priznani ?
05.04.2006
Stroški prehrane ter kilometrine so lahko davčno priznani tudi v vašem primeru, ko opravljate dopolnilno dejavnost. Pogoji in višina stroškov, ki so davčno priznani, so navedeni v Uredbi o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih dohodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo« (Uradni list RS, št. 142/04, 07/05, 60/05 in 26/06). Davčno priznan strošek prehrane znaša do 1300 SIT, v primeru uporabe lastnega prevoznega sredstva, se povračilo stroškov prevoza na službenem potovanju ne všteva v davčno osnovo do višine 69 tolarjev za vsak prevožen kilometer.
Avtor: Sandi Mrvar
Redno sem zaposlen za polni delovni čas. Priglasil sem dopolnilno dejavnost, ki jo opravljam v obliki samostojnega podjetnika. Ali so stroški prehrane ter kilometrine davčno priznani ?
05.04.2006
Stroški prehrane ter kilometrine so lahko davčno priznani tudi v vašem primeru, ko opravljate dopolnilno dejavnost. Pogoji in višina stroškov, ki so davčno priznani, so navedeni v Uredbi o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih dohodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo« (Uradni list RS, št. 142/04, 07/05, 60/05 in 26/06). Davčno priznan strošek prehrane znaša do 1300 SIT, v primeru uporabe lastnega prevoznega sredstva, se povračilo stroškov prevoza na službenem potovanju ne všteva v davčno osnovo do višine 69 tolarjev za vsak prevožen kilometer.
Avtor: Sandi Mrvar
slava
Povprašajte še kakšnega za mnenje - uredba pravi 1300 sit na dan: delodajalec vam izplača 1300 sit na dan, kot popoldanski s.p. si jo izplačate še 750 (1/2 kot pravite), potem po uredbi dobivate preveč prehrane na dan.
Ne more si popoldanski s.p. izplačati prehrane, pa mi lahko date minusov kolikor hočete. Eno je samozavest, ki jo imate, drugo pa je, ko vam bo inšpektor šuknil prehrano ven zaradi razlogov, ki sem jih navedla. Diana, v letu 2004 (pa verjetno prej in kasneje) ste si obračunala stroške prehrane za dopolnilno dejavnost (ali komu drugemu, ko ste mu vodila knjige) upajte samo, da ne pride na vrata davčni inšpektor.
Preverite, pa javite (pošteno naj bo - saj delamo zato, da bo prav, a ne?).
Ne more si popoldanski s.p. izplačati prehrane, pa mi lahko date minusov kolikor hočete. Eno je samozavest, ki jo imate, drugo pa je, ko vam bo inšpektor šuknil prehrano ven zaradi razlogov, ki sem jih navedla. Diana, v letu 2004 (pa verjetno prej in kasneje) ste si obračunala stroške prehrane za dopolnilno dejavnost (ali komu drugemu, ko ste mu vodila knjige) upajte samo, da ne pride na vrata davčni inšpektor.
Preverite, pa javite (pošteno naj bo - saj delamo zato, da bo prav, a ne?).
Jaz tudi mislim, da si jo lahko obračunavate. Jaz jo obračunavam strankam glede na izdane račune. Torej če kot popoldanski s.p. izstavite mesečno na primer za ca. 300.000 računov je jasno, da ste morali delati in delati in delati in da ste delali več kot 4 ure na dan (ne pozabite sobot in nedelj, pa praznikov, ko ponavadi popoldanski s.p. delajo eni pa na kavču ležijo), če pa neki popoldanski s.p. mesečno izstavi za ca. 20.000 SIT računov, pa mu tudi jaz predlagam, da si malice ne knjiži, čeprav si jo teoretično lahko, mislim da bi to inšektor vrgel ven. Predstavljajte si zaslužite 20.000 za malico daste pa 26.000.
Pepi5, uredba govori o delodajalcu ki nadomestilo za prehrano izplačuje in ne o osebi, ki to nadomestilo prejme. Če za dan ko normalno delam 8 ur pri svojem delodajlcu in mi povrne stroške prevoza in prehrane, potem pa v popoldanskem s.p. opravim pot k stranki, sem tam 5 ur potem pa grem domov, lahko obračunam prehrano in prevoz (seveda potne stroške) pri s.p. in ga ni inšpektorja ki bi ti to lahko vrgel ven. Nima namreč nobene zakonske podlage, da ti teh stroškov ne prizna. Vi ste rekli da vam to ne pripada. Ali imate kakšno uradno mnenje, ali vam je davčni referent rekel da to ni možno?
Saj tudi pri rednem s.p.-ju ni to pravica iz dela ker ni v delavnem razmerju ampak:
Za zasebnika
Fizični osebi, ki opravlja dejavnost se po 44. členu Zakona o dohodnini (Ur. list RS, št. 21/2006-UPB3) priznajo kot odhodek stroški, ki se nanašajo izključno na zavezanca do višine določene z Uredbo o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih dohodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo (Ur. list RS, št. 142/2004, 7/2005 in 60/2005), in sicer:
stroški v zvezi s službenimi potovanji (dnevnice, prenočevanje, prevoz, ostali stroški)**,
stroški prehrane med delom**,
stroški prevoza na delo in z dela**,
stroški dela na terenu**.
** glejte stolpec Prejemki po Uredbi o
Za zasebnika
Fizični osebi, ki opravlja dejavnost se po 44. členu Zakona o dohodnini (Ur. list RS, št. 21/2006-UPB3) priznajo kot odhodek stroški, ki se nanašajo izključno na zavezanca do višine določene z Uredbo o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih dohodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo (Ur. list RS, št. 142/2004, 7/2005 in 60/2005), in sicer:
stroški v zvezi s službenimi potovanji (dnevnice, prenočevanje, prevoz, ostali stroški)**,
stroški prehrane med delom**,
stroški prevoza na delo in z dela**,
stroški dela na terenu**.
** glejte stolpec Prejemki po Uredbi o