krajši delovni čas zaradi starševstva
Moderator: Mirko Zbačnik
krajši delovni čas zaradi starševstva
Vlada RS je na seji 9. februarja določila besedilo predloga zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih in ga posreduje Državnemu zboru RS v sprejem po skrajšanem postopku.
Ali je DZ to že sprejel?
Ali je DZ to že sprejel?
Krajši delovni čas zaradi strarševstva
Imam še jaz eno vprašanje glede krajšega delovnega časa zaradi starševstva. Zaposlena za polni delovni čas je sedaj na porodniški, ki se ji izteče v juniju. Sedaj pa je podala prošnjo za 20 ur/tedensko, ko bi prišla iz porodniške. V 48.členu zakona o starševskem varstvu piše, "da ima eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, pravico delati krajši delovni čas". Ali to pomeni, da ji moramo to vlogo ugoditi? Podjetje je mnenja, da potrebujemo osebo za polni delovni čas.
Kaj lahko storimo?
Hvala za pomoč.
Lep dan še naprej.
Kaj lahko storimo?
Hvala za pomoč.
Lep dan še naprej.
Načeloma je to njena pravica in ji je ne smete odkloniti. Kaj pa če bi se z njo dogovorili za 6 urni delavnik -30 ur na teden. Po mojih izkušnjah v 6. urah nardiš toliko kot v 8. - seveda odvisno od delovnega mesta, Za njo pa bi to verjetno bilo še sprjemljivo.
Delovni čas namreč ne sme biti krajši od 20 ur teden lahko pa je kjerkoli vmes me 20 in 40 urami.
Lp,
MG
Delovni čas namreč ne sme biti krajši od 20 ur teden lahko pa je kjerkoli vmes me 20 in 40 urami.
Lp,
MG
Tako jemj napisal/-a:ali je delavka v tem času zaščitena - se pravi, da je delodajalec ne sme vreči iz službe, če koristi to ugodnost do 3 leta starosti?
89. člen
(neutemeljeni odpovedni razlogi)
Kot neutemeljeni razlogi za redno odpoved pogodbe o zaposlitvi se štejejo:
– začasna odsotnost z dela zaradi nezmožnosti za delo zaradi bolezni ali poškodbe ali nege družinskih članov po predpisih o zdravstvenem zavarovanju ali odsotnost z dela zaradi izrabe starševskega dopusta po predpisih o starševstvu;
LP
"Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je takih, ki jih lahko rešimo sami. "
Lyndon B. Johnson
vocis
Lyndon B. Johnson
vocis
mj, ne vem kaj ste imeli v mislih.
Delavka zaradi koriščenja starševskega dopusta ne sme izgubiti služba. Vendar pa lahko taka delavka zaradi drugih razlogov izgubi službo.
Delavka zaradi koriščenja starševskega dopusta ne sme izgubiti služba. Vendar pa lahko taka delavka zaradi drugih razlogov izgubi službo.
LP, Jam
www.informatiki-on.net
www.informatiki-on.net
V primeru, da so podani razlogi za izredno odpoved in primeru postopka za prenehanje delodajalca, pod dodatnim pogojem, da inšpektor za delo pred odpovedjo da soglasje.jambolaja napisal/-a:mj, ne vem kaj ste imeli v mislih.
Lp
"Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je takih, ki jih lahko rešimo sami. "
Lyndon B. Johnson
vocis
Lyndon B. Johnson
vocis