Imam velik problem. Prvič se srečujem s knjiženjem blagajne. Tu gre za pologe gotovine prejete od strank, plačevanje s karticami. Kako vse to poknjižim. Ali naj knjižim samo bančne izpiske? Kako pa knjižim obsetila prejeta od bank, če je plačano z kartico?
lep dan
knjiženje blagajne, pologi gotovine, slipi
Moderator: Mirko Zbačnik
Prvo nič se bati. Pri blagajni se pazi, da se za prejeti denar napiše blagajniški prejemek, za denar, ki se da iz blagajne pa izdatek. To delajte redno dnevno in ne bo težav. Tu se mora paziti edino na vstopni DDV, da se tudi poknjiži v knjigo ddv-ja.
Za promet s plačilno kartico, pa jaz urejam zadevo takole.
1) za vsako plačilo s kartico, mi mora šef prinesti račun, katerega poknjižim, kot prejeti račun, vendar dam poslovnega partnerja Visa(odvisno od plačilne kartice)
2) ko dobim izpisek prometa preko plačine kartice, pregledam, če so vsi računi poknjiženi, drugače panika, da se mi račun priskrbi.
3) izpisek odložim zraven banke, na dan, ko so sprovedli plačilo in plačilo poknjižim ponovno na partnerja VISA
4) s tem zaperem obveznost do dobavitelja.
Upam, da sem pomagala
Lep pozdrav Suzana
Za promet s plačilno kartico, pa jaz urejam zadevo takole.
1) za vsako plačilo s kartico, mi mora šef prinesti račun, katerega poknjižim, kot prejeti račun, vendar dam poslovnega partnerja Visa(odvisno od plačilne kartice)
2) ko dobim izpisek prometa preko plačine kartice, pregledam, če so vsi računi poknjiženi, drugače panika, da se mi račun priskrbi.
3) izpisek odložim zraven banke, na dan, ko so sprovedli plačilo in plačilo poknjižim ponovno na partnerja VISA
4) s tem zaperem obveznost do dobavitelja.
Upam, da sem pomagala
Lep pozdrav Suzana
suzana
Plačila kupcev knjižim
če je gotovina 100/120
če je pl.kartica 165/120
pri plačilnih karticah si lahko narediš še podkonte za vsako pl.kartico posebej (visa, mastercard,...)
Obračun provizije knjižim 415/220
Ko prejmem nakazilo iz banke knjižim
poplačilo terjatev cel znesek, ki še ni zmanjšan za provizijo na 110/165
plačilo provizije pa na 220/
Ti napišem še primer v zneskih, da bo bolj jasno
na ttr prejmem 90sit
odprte terjatve so 100sit
provizija je 10 sit
knjižbe:
promet ttr 90 sit konto 110/ 100 sit konto 165
provizija 10 sit konto 220
Sicer ne vem če je prav
, vendar se lepo izide 
če je gotovina 100/120
če je pl.kartica 165/120
pri plačilnih karticah si lahko narediš še podkonte za vsako pl.kartico posebej (visa, mastercard,...)
Obračun provizije knjižim 415/220
Ko prejmem nakazilo iz banke knjižim
poplačilo terjatev cel znesek, ki še ni zmanjšan za provizijo na 110/165
plačilo provizije pa na 220/
Ti napišem še primer v zneskih, da bo bolj jasno
na ttr prejmem 90sit
odprte terjatve so 100sit
provizija je 10 sit
knjižbe:
promet ttr 90 sit konto 110/ 100 sit konto 165
provizija 10 sit konto 220
Sicer ne vem če je prav