Oblika avansnega računa

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
birsa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Oblika avansnega računa

Odgovor Napisal/-a birsa »

Vprašanje: Učili so me, da mora biti na avansnem računu, oz. računu za prejeto predplačilo naveden DDV po preračunani davčni stopnji, se pravi v obratnem vrstnem redu kot pri računu: najprej bruto, od tega davek po preračunani stopnji, potem neto. Pred kratkim sem pričel voditi dvostavno knjigovodstvo z novim programom, ki mi avansni račun izdela po isti logiki kot pravi račun, razlika je v naslovu (avansni račun, namesto račun), ko vnesem prejeti znesek predplačila, ga razdeli na neto vrednost, vpiše 20 % DDV (ne po preračunani stopnji), na koncu vpiše še "prejeto predplačilo z dne...
Vrednosti so pravilne, moti me le to da ni preračunane stopnje. Bo to za dacarje v redu, ali bom imel z njimi težave zaradi tega ?
pozdrav
Taja2
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a Taja2 »

Tudi pri nas se avansni račun dela na takšen način, kot pri vas, pa to ni nikogar motilo. Še najmanj pa davčno, saj jim dejansko z avansnim računom, napisanega na takšen način plačujete več, kot bi pa po preračunani stopnji.

Pravzaprav pa imate predračun, na osnovi katerega ste dobili plačilo in na osnovi katerega izdajate avansni račun.

Mislim, da ne bi smelo biti problemov.
Lep dan!
bolhica
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a bolhica »

mi pa delamo po preračunani stopnji.
me pa malo bega zapis predhodnika ko je omenil, da pride do različnih znesekov DDV-ja.
/po mojih izračunih je znesek ddv-ja vedno enak-pa če računam neto + ddv ali pa bruto- ddv po preračunani stopnji/
pozdrav.
naj ti sije sonček.
anka
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a anka »

TUDI MENI SE ZDI ČUDNO TO, DA PRIDETA DVA RAZLIČNA ZNESKA. :?:

MOGOČE JE PRI DECIMALKAH KAJ MALEGA RAZLIKE. :svprasaj:
birsa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a birsa »

Hvala za odgovore. Razlika v davku pride lahko samo zaradi zaokroževanja pri preračunani davčni stopnji recimo na 16,667, namesto da bi se zadnja šestica vlekla v neskončno.
Glavno, da mi ne bo davkarija težila zaradi tega, ker preračunane davčne stopnje ne bo na Avansnem računu.
pozdrav
Odgovori