Vprašanje: Učili so me, da mora biti na avansnem računu, oz. računu za prejeto predplačilo naveden DDV po preračunani davčni stopnji, se pravi v obratnem vrstnem redu kot pri računu: najprej bruto, od tega davek po preračunani stopnji, potem neto. Pred kratkim sem pričel voditi dvostavno knjigovodstvo z novim programom, ki mi avansni račun izdela po isti logiki kot pravi račun, razlika je v naslovu (avansni račun, namesto račun), ko vnesem prejeti znesek predplačila, ga razdeli na neto vrednost, vpiše 20 % DDV (ne po preračunani stopnji), na koncu vpiše še "prejeto predplačilo z dne...
Vrednosti so pravilne, moti me le to da ni preračunane stopnje. Bo to za dacarje v redu, ali bom imel z njimi težave zaradi tega ?
pozdrav
Oblika avansnega računa
Moderator: Mirko Zbačnik
Tudi pri nas se avansni račun dela na takšen način, kot pri vas, pa to ni nikogar motilo. Še najmanj pa davčno, saj jim dejansko z avansnim računom, napisanega na takšen način plačujete več, kot bi pa po preračunani stopnji.
Pravzaprav pa imate predračun, na osnovi katerega ste dobili plačilo in na osnovi katerega izdajate avansni račun.
Mislim, da ne bi smelo biti problemov.
Pravzaprav pa imate predračun, na osnovi katerega ste dobili plačilo in na osnovi katerega izdajate avansni račun.
Mislim, da ne bi smelo biti problemov.
Lep dan!