Študentski s.p.

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
fridgider
Novinec
Novinec

Študentski s.p.

Odgovor Napisal/-a fridgider »

Živjo!

Nekaj o študentskem s.p.-ju sem že pisal na forumu, sedaj je s.p. v postopku registracije in me zanima par reči (mi na GZS & upravni enoti niso znali nič povedati glede tega, na forumu sem se pa med zadetki zgubil :oops: ) ... pa ker pravijo, da vprašati ni greh, se raje prej pozanimam, da nebi kasneje česa za*ral ...

Namreč, ko so mi na upravni enoti izpolnjevali obrazec (preko e-vema), sem videl da se nikjer ne izbere, da bom imel "študentski" s.p. (se pravi da imam zavarovanje že plačano) ... moram izpolniti kakšno izjavo, ali bodo to naredili avtomatično?

Dobil sem tudi obrazec za "Izračun predvidene davčne osnove in višine predhodne akontacije ..." - če bi recimo napisal dohodke 1.000.000 sit in odhodke 900.000 sit, bi bila predvidena davčna osnova 100.000, se pravi bi plačal 16% od tega - se pravi 16.000sit??

Na upravni enoti so mi ob izbiri imena firme govorili, da ne smem izbrati predolgega, saj bo lažje potem izdelati štempiljko ... je štempiljko sploh potrebno imeti? :roll:

Recimo da bi rad kasneje dodal kako dejavnost ... je to mogoče?

Glede računovodskega servisa ... na začetku sem mislil te zadeve rihtati kar sam, pa vidim da ni tako enostavno ... zato bi prosil, če bi mi lahko predlagali kakšen dober računovodski servis (lahko tudi na privat), pa če bi mi povedali tudi približno ceno (na mesec/na leto) 8)

Kje je najbolje odpreti TTR? NLB, SKB, Sparkasse, ...? Pa bi blo dobro, če bi imeli tudi e-bančništvo (ala Klik).

Že vnaprej se vsem zahvaljujem za odgovore. Vem da je kar veliko vprašanj, vendar je na upravni enoti, GSZ in OZS skoraj nemogoče dobiti kakršnekoli informacije glede vsega tega (upravna enota me usmeri na OZS, na OZS na GZS, GZS pa spet nazaj na upravno enoto :roll: )

lp Andrej
sergej
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a sergej »

ja glede davčne osnove je tko ko si napisal, ampak drugo leto vprašanje kolk bo stopnja obdavčitve. ok pa rečmo tu nekje.

če želiš opravljati posle kot samostojni podjetnik, se pravi kot pravna oseba rabiž žig, mislim da je tudi pri študentskem s. p. tko.

absolutno je mogoče ampak boš imel nekaj dodatnih stroškov, predvsem birokratskihž(notar...)

kje odpret trr je kr zanimivo vprašanje.tud sam dost razmišljam o tem in sem mnenja da je odzivnost oz oseben odnos, posledično zaupanje in samo poslovanje dost boljše pr manjših banka, kot pr nlb in podobno, kjer si le eden od mnogih. kar se tiče e bančništva imajo v bistvu pr vseh bankah.

lp .$
Druker
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Druker »

Glede banke: sam imam nlb pa se nikdar nisem počutil kot številka, ko sem prišel v poslovalnico (oddelek za spje). Kvečjemu so mi šli presenetljivo na roko... Je pa odvisno, kako posluješ, kakšno imaš finančno zgodovino... Grem pa zeeeelo redko tja, vse preko ebanke opravim.
LP
Peter
-------
Nisem računovodja. Se še učim.
fridgider
Novinec
Novinec

Malo sem se pozanimal glede bank ...

NLB - na mesec cca. 1300 sit, ProKlik na začetku 30.000 sit

Sparkasse - na mesec 1000 sit, izpis stanja 150sit na list, NetStik (e-bančništvo) na začetku 30.000 sit, potem pa 500 sit na mesec

... na druge niti nisem klical. Ker nebom vzel e-bančništva, je najbolje da račun odprem pri banki, ki je par 100m od mene, kot pri tisti, ki je samo ena v Ljubljani :wink:

Še vedno pa nisem (sem spet klical na GZS) dobil informacije, ali moram izpolniti kakšen obrazec, kjer bi označil, kako se bo plačevalo zavarovanje, glede na to, da bi imel "študentski" s.p. ... mogoče kdo kaj ve o tem?
fridgider
Novinec
Novinec

Re: Študentski s.p.

Sem "odkril" par odgovorov, na moja vprašanja, če jih bo slučajno kdo potreboval ...
fridgider napisal/-a:Namreč, ko so mi na upravni enoti izpolnjevali obrazec (preko e-vema), sem videl da se nikjer ne izbere, da bom imel "študentski" s.p. (se pravi da imam zavarovanje že plačano) ... moram izpolniti kakšno izjavo, ali bodo to naredili avtomatično?
"V kolikor bo podjetnik zavarovan iz naslova samostojnega podjetnika posameznika, se mora v roku 8 dni od datuma na priglasitvenem listu, zglasiti na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, kjer mu registrirajo zavarovanje v zdravstveni knjižici. Priložiti mora fotokopijo priglasitvenega lista, obrazec M1/M2, delovno knjižico, zdravstveno kartico in žig." - vir: Japti.si

Recimo da bi rad kasneje dodal kako dejavnost ... je to mogoče?
"6. SPREMEMBE PODATKOV
Zavezanec mora v 15 dneh po nastanku spremembe prijaviti AJPES vse spremembe podatkov, ki jih zajema prijava za vpis v PRS." - vir: Japti.si
Odgovori