Imamo pogodbo z nemškim podjetjem, za katerega opravljamo prevozne storitve iz Slovenije in Hrvaške v Nemčijo in njim izdamo račun. Zanima me ali na računu na katerem ne obračunamo DDV navedemo 17. člen ZDDV in ga vpišemo pri obračunu DDV pod št. 13 (drug promet s pravico do odbitka vstopnega DDV). Ali je mogoče vse enako, če istemu podjetju izstavimo račun za posredovanje pri "nekem" nakupu? Torej zanima me člen na računu in kam ga vpišemo pri Obračunu DDV?
Vsem, ki mi boste pomagali se lepo zahvaljujem!
Pravica do odbitka vstopnega DDV
Moderator: Mirko Zbačnik
Nisem čisto sigurna ali sem dobro razumela.
Vi "izvažate" storitve ter ne obračunate DDV. Mislim, da bi DDV morali obračunati. V tem primeru bi jaz dala v kolono 10 - drug promet s pravico do DDV. če pa DDV ne obračunate pa bi dala v kolono 9 - izvoz. Kakor so nam povedali na nekem seminarju.
Če se kdo ne strinja, bom zelo vesela drugega mnenja oz. popravka.
lp, Bina:???:
Vi "izvažate" storitve ter ne obračunate DDV. Mislim, da bi DDV morali obračunati. V tem primeru bi jaz dala v kolono 10 - drug promet s pravico do DDV. če pa DDV ne obračunate pa bi dala v kolono 9 - izvoz. Kakor so nam povedali na nekem seminarju.
Če se kdo ne strinja, bom zelo vesela drugega mnenja oz. popravka.
lp, Bina:???:
-
Gorazd
- Računovodski vajenec

- Kraj: Ptuj, Maribor, Slovenija
- Kontakt:
Mi na računu navedemo: "oproščeno plačila DDV v skladu z 2.točko 1.odstavka 31.člena ZDDV- izvoz".
Gre za storitev prevoza, ki je povezan z izvozom in na podlagi tega oproščen obračuna DDV.
V DDV-O pa gre ta del prometa pod drug promet s pravico do odbitka DDV. Vstopni DDV pa se lahko odbija na podlagi 40.člena ZDDV (1.točka 2.odstavka).
Upam da bo kaj pomagalo...
Gorazd
Gre za storitev prevoza, ki je povezan z izvozom in na podlagi tega oproščen obračuna DDV.
V DDV-O pa gre ta del prometa pod drug promet s pravico do odbitka DDV. Vstopni DDV pa se lahko odbija na podlagi 40.člena ZDDV (1.točka 2.odstavka).
Upam da bo kaj pomagalo...
Gorazd