DDV in storitve tujcev

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Moja
Začetnik
Začetnik

DDV in storitve tujcev

Odgovor Napisal/-a Moja »

Pozdravljeni!
Sem v dilemi, ali moramo narediti samoobdavčitev tudi v primeru, ko nam tujec pošlje račun za opravljeno storitev v svoji državi (EU) in ali moram ta račun vpisati v davčne evidence.
LP!
Moja
mima
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a mima »

Seveda, to vpisuješ v navadno knjigo prejetih računov, Osnova - DDV, ta je odbitni (če je v skladu z dejavnostjo). V DDV-o pa prikažeš samo DDV kot obveznost.

Mene pa zanima obratna situacija: npr. prejmem račun za npr. za opravljeno reklamo v Italiji. ID Italijan mi zaračuna storitev in po moje mi bo pribil tudi svoj italijanski DDV, saj je storitev opravljena v Italiji. Kako poknjižim tak račun, kaj naredim z italijanskim davkom?

Drugi primer, Tovorno vozilo je na poti v Italiji in recimu odpovejo zavore. Popravlja mi ga italijan - sigurno mi bo obračunal svoj Ita davek.

Še eno vprašanje glede storitev iz tujine: Mali davčni zavezanec iz Španije mi zaračuna storitev fotografiranja, ki ga je opravljal v Sloveniji. Ali ta račun vnesem v DDV obračun - jaz mislim, da ne. Kaj pa vi ???
AAA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a AAA »

Ali je pravilno, da Italijan zaračuna svojo IVO, če je izdal račun SLO kupcu z ID. Kakšno je mnenje drugih.
Moja
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Moja »

Pri moji težavi sem se posvetovala z DURS-om in njihovo mnenje je bilo, da bi tujec moral zaračunati svoj DDV (ker je storitev opravil v svoji državi), ker pa ga ni, je napaka njihova. Pri nas ne naredimo samoobdavčitve, račun tudi ne gre v davčne evidence, pač pa samo v glavno knjigo, ker gre za storitev.
(IKS 6/2004 - Če tujec opravi in zaračuna storitev slovenskemu davčnemu zavezancu, se njegov račun ne vpiše v davčne evidence in ni pomembno, ali je na računu obračunal DDV oziroma drug prometni davek po predpisih svoje države ali ne (stran 47)).
LP!
Moja
misty
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a misty »

Za kakšno storitev pa gre? Če gre za storitve po 3.točki 17.člena DDV se za kraj opravljanja storitve šteje kraj kjer ima naročnik storitve sedež. V tem primeru je potrebna samoobdavčitev.
Lp
Darja_D
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Darja_D »

Mina, pri reklamah je malo drugače.
Pri storitvah ekonomskega propagiranja, se za kraj opravljanja storitve šteje sedež naročnika, torej vam Italijan ne bi smel obračunati italijanskega DDV, vai pa se morate samoobdavčiti.
Kot je predlagala Misty, Glejte 3 odstavek 17. člena ZDDV.

LP

Darja
USA
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a USA »

Glede samoobdavcitve me zanima :
Podjetje uvaza blago iz tretjih drzav (Amerika)-surovina,blago ocarini ter placa vstopni ddv.Nato pa od podjetja prav tako iz tretjih drzav (ne iz EU) po cca.3-5 mesecih prejme fakture za storitev(nadzor,kontrola....)
Zanima me ali je v tem primeru tudi mozna in kako samoobdavcitev ali ne.
Ter kako naj te fakture knjizimo?

Hvala
Darja_D
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Darja_D »

Samoobdavčitev delamo samo za prejem blaga/storitev iz EU in ne iz 3. držav.
Storitve, ki so bile opravljene na ozemljih 3 držav v zvezi z izvozom pa ni obdavčena

Darja
LARISA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a LARISA »

G. Darja in ostali
ali vpisujete v knjigo P-RAČ take storitve pod oproščen opremet ali jih sploh ne vpisujete v DDV knjige? Npr. hrvaški avtoprevoznik opravi prevoz na relaciji SLO-HR in izstavi račun Slo naročniku.

Hvala
Angelina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Angelina »

IKS 6/2004 - Če tujec opravi in zaračuna storitev slovenskemu davčnemu zavezancu, se njegov račun ne vpiše v davčne evidence in ni pomembno, ali je na računu obračunal DDV oziroma drug prometni davek po predpisih svoje države ali ne

torej - samo da preverim... Za vsak slucaj (sem ravno preživela eno davčno inšpekcijo...)
DDV zavezanec s sedežem v SLO je prejel račun za opravljeno storitev (treningi našega športnika pri njih) iz Nemčije.
torej NE gre račun v naše DDV evidence

:???::oops:
Odgovori