Evidenca pretoka za sp

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
vodar1
Začetnik
Začetnik

Evidenca pretoka za sp

Odgovor Napisal/-a vodar1 »

Lepo prosim, če mi lahko kdo pomaga. Ne vem namreč, kako naj izgleda evidenca pretoka denarnih sredstev med sp in gospodinjstvom?
Je to kakšen obrazec, se napiše na roko,?
Ali za vsako transakcijo posebej, ali konec meseca skupaj, ali kako?
Ko berem forum, vidim, da računovodje vse skozi opozarjate nas sp. na to evidenco.
hvala in lep dan še naprej

darja
zlati
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a zlati »

To verjetno mislite evidenco v primeru, da vodite enostavno knjigovodstvo-evidenco knjigovodskih listin pretokov med podjetjem in gospodinjstvom lastnika. Obrazec si lahko pripravite sami, primer izdelave in izgled, pa lahko pogledate v reviji Obrtnik v Svetovalcu 6. februar 2004. Lahko prelistate arhiv svetovalca na internetu na spletni strani OZS.
Lep pozdrav!
Zlati
romč
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a romč »

Jaz pa sploh ne morem dobiti te tabele na internetu v tistem svetovalcu.
vodar1
Začetnik
Začetnik

Lepo prosim za malo natančnejši napotek; tudi sama ne najdem tega v svetovalcu . Napisali ste št. 6, februar 2004. Februarska številka je št.2,
št. 6 pa je junij 2004. Ali mi zaupate naslov, pod katerim je to objavljeno?

se zahvaljujem

darja
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Pozdravljeni!

Enostavna tabela za enostavno knjigovodstvo/evidenca pritokov in odtokov:
- datum poslovne spremembe/datum knjiženja;
- številka listine/zaporedna številka listine;
- izdajatelj listine/računa/ali podobno;
- vsebina poslovnega dogodka (polog na račun, obračun potnih stroškov, račun za elektriko, račun za pisarniški material . . . itd)

Pritoki denarnih sredstev iz gospodinjstva v podjetje (zasebnika) - gospodinjstvo "plačuje" za zasebnika:
- polog na poslovni račun zasebnika;
- plačilo računa, ki se nanaša na dejavnost zasebnika (plačan z gotovino ali iz osebnega računa zasebnika);
- obračun potnih stroškov zasebnika;
- plačilo prispevkov ali dajatev zasebnika iz njegovega osebnega računa.

Odtoki denarnih sredstev iz podjetja v gospodinjstvo - zasebnik financira svoje gospodinjstvo:
- dvig iz poslovnega računa ali prenos denarnih sredstev na osebni račun zasebnika;
- plačilo računov gospodinjstva iz poslovnega računa zasebnika itd.

Lep pozdrav
vodar1
Začetnik
Začetnik

Slovan, najlepša hvla za odgovor.
Sem začetnik in se še lovim. Muči me vprašanje, čisto "operativnega" značaja:
- kako naj izgleda( tabela, seznam, temeljnica, ??..) za evidentiranje teh poslovnih dogodkov, ki nastanejo ob dvigu iz poslovnega računa, pa gre denar za gospodinjstvo?

Lepo prosim na primeru: če npr. iz poslovnega TRR dvignem 100.000,00 SIT gotovine :dokument je nalog za dvig. Kaj vpišem: datum, dvig, znesek? ali še kaj drugega? Ali mora biti za to evidenco kakšna posebna knjiga, obrazec?

- ali je smiselno vsak mesec nakazovati določenena sredstva kot "plačo" iz poslovnega na osebni TRR?

darja
vodar1
Začetnik
Začetnik

Ali bi mogoče kdo od izkušenih , bil tako prijazen, da bi mi poslal vzorec, šiml knjigovodske listine o evidentiranju pretoka med podjetjem in gospodinjstvom?
Rada bi si nastavila pravilne evidence, pa žal ne poznam nikogar, ki bi to imel.

darja
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Za evidenco lahko koristite navaden zvezek, proste liste, ki jih odlagate pa zaporedju v registrator, lahko si oblikujete tabelo v Exelu itd. V prejšnjem odgovoru sem vam nanizala primere stolpcev, v katerih boste "zbirali" istovrstne poslovne dogodke.

Dvig 100.000 iz poslovnega računa:
datum: 31.03.2006
številka listine: zapor. štev. dviga;
izdajatelj/: NLB d.d. poslovna enota XY
vsebina: dvig iz poslovnega računa
v stolpec dvig iz poslovnega računa: 100.000,00 SIT.

Z denarjem na poslovnem računu zasebnik prosto razpolaga, zato ne vidim razloga da bi vsak mesec nakazovali določena sredstva kot plačo. Najmanj kar lahko "dvignete" iz računa so povračila stroškov za prehrano, prevoz na delo, potni stroški in ko ne boste knjižili pritokov in odtokov. V vseh drugih primerih pa predstavlja dvig iz poslovnega računa odtok v gospodinjstvo.

Upam,da vam bo kdo poslal Exel-ovo tabelo!
Odgovori