OBDAVČITEV UPORABE ŠPORTNEGA OBJEKTA

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tashy
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

OBDAVČITEV UPORABE ŠPORTNEGA OBJEKTA

Odgovor Napisal/-a tashy »

Zanima me, kakšno DDV stopnjo uporabimo pri zaračunavanju uporabe dvorane športnega objekta po 1. maju 2004 (14. točka 25. člena ZDDV). Jaz uporabljam za fizične osebe stopnjo 8,5%, za pravne (davčno zavezane) pa 20%. Kakšna davčna stopnja pa se uporabi za športno društvo, ki ni davčni zavezanec in kakšna za s.p.? Kje bi lahko dobila to informacijo? Iz Pravilnika o izvajanju ZDDV (62. in 79. člen) to ni čisto razvidno. [?]

Tashy

Tashy
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Stopnja DDV ni odvisna od tega, ali je uporabnik športnih objektov s.p. ali d.o.o. Če gre samo za uporabo športnih objektov, je stopnja 8,5%. Velja tudi za davčne nezavezance. LP Alena
tashy
Začetnik
Začetnik

Znižana stopnja za uporabo športnih objektov se uporablja samo za fizične osebe. <font color="green">"Če se objekt odda v uporabo davčnim zavezancem, je uporaba obdavčena s splošno stopnjo." </font id="green">- citirano iz IKS-a št. 6. To je bistvena sprememba po 1. maju, zato še vedno iščem informacijo o tem, kakšno stopnjo DDV se uporabi za športno društvo, ki ni davčni zavezanec.

Tashy
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Sorry, sem spregledala 63.člen pravilnika. Pozorna sem bila le na pojma "najem" in "uporaba" zaradi različne obdavčitve (79. člen pravilnika). Je pa hec, da 79. člen pravilnika in 14. točka 25. člena zakona ne ločita, ali zaračunaš uporabo končnemu potrošniku ali davčnemu zavezancu - to razlikuje samo 62. člen pravilnika (ha, nisem samo jaz površna :D). Jaz bi davčne nezavezance dala med končne potrošnike, ampak ne mi preveč zaupat! Raje vprašajte koga bolj kvalificiranega, jaz se grem pa še malo učit:mad:
tashy
Začetnik
Začetnik

Bolj kvalificirani (beri Zveza računovodij, finančnikov in revizorjev Slo.) so na podlagi pisnih vprašanj odgovorili le na tista, ki so čisto jasna, torej obdavčitev za davčne zavezance in fizične osebe. Na vprašanje o športnem društvu, ki pa ni davčni zavezanec pa sploh niso odgovorili, kot da ga ni bilo:mad:, zato je moje mnenje, da tu ni površnosti, ampak nedorečenost pravilnika. Tolmačenje le-tega je pa zelo različno. Zanima me, če se je morda kdo obrnil na davčno in tam dobil kakšen konkreten odgovor?
Odgovori