Kako obračunati potni nalog službeni ter za krajše razdalje?
Moderator: Mirko Zbačnik
-
krapko
Kako obračunati potni nalog službeni ter za krajše razdalje?
Pozdravljeni,
zanima me sledeče:
1.) Kako obračunati potni nalog, v kolikor uslužbenec službeno potuje v tujino?
Kako se priznavajo dnevnice?
Ali do meje slovenske meje takšna vrednost dnevnice(trenutna 69,00Sit),
v tujino pa sledi obračunavanje po njihovi zakonodaji.
Denimo primer:
Uslužbenec je iz Ljubljane namenjen v Italijo. Kako se natanko obračunavajo dnevnice?
2.) Zanima me kako je, če uslužbenec gre na krajše relacije in se med potjo večkrat ustavi. Tukaj se dnevnice ne obračunavajo, se pa obračunavajo le kilometri.
Zanima me kaj vse mora biti napisano na potnem nalogu?
Upam, da sem bil dovolj jasen za odgovor.
Zahvaljujem se vam za odgovor!
Hvala in lep pozdrav!
Dejan
zanima me sledeče:
1.) Kako obračunati potni nalog, v kolikor uslužbenec službeno potuje v tujino?
Kako se priznavajo dnevnice?
Ali do meje slovenske meje takšna vrednost dnevnice(trenutna 69,00Sit),
v tujino pa sledi obračunavanje po njihovi zakonodaji.
Denimo primer:
Uslužbenec je iz Ljubljane namenjen v Italijo. Kako se natanko obračunavajo dnevnice?
2.) Zanima me kako je, če uslužbenec gre na krajše relacije in se med potjo večkrat ustavi. Tukaj se dnevnice ne obračunavajo, se pa obračunavajo le kilometri.
Zanima me kaj vse mora biti napisano na potnem nalogu?
Upam, da sem bil dovolj jasen za odgovor.
Zahvaljujem se vam za odgovor!
Hvala in lep pozdrav!
Dejan
1) Dnevnice so eno, kilometrina drugo. Torej, če gre delavec v Italijo, obračunate kilometrino (seveda ob pogoju, da je avto njegov in ne služben) od kraja do kraja po 69,00 sit/km. Dnevnice se računajo od prestopa meje do prestopa meje ob povratku. Npr. v Italijo se delavec (npr. iz Ljubljane) pelje ob 5.00 uri v petek. Recimo, da je na meji ob 7.00 in je v Italiji do nedelje (na meji ob 20.00 uri in v Ljubljani ob 22.00 uri). Dnevnice mu pripada na polnih 24 ur cela dnevnica in do 12 ur tudi cela dnevnica - v najinem primeru bo dobil - 2 polne dnevnice + 75% 1 polne dnevnice (odsotnos skupaj v urah 61 h / 24 = 2 cela dneva in 13 ur - torej 2 polne dnevnice in še 75% cele dnevnice). Poleg tega boste delavcu povrnili še morebitne stroške cestnin, itd. Je zelo priporočljivo, da jih priložite zraven, zaradi dokazil. Dokazila naj bodo kakršna koli (dopisi, itd.). Poglejte si tudi uredbo, ker je pomembno tudi to, ali je v računu za nočnino zaračunan zajtrk ali ne - v tem primeru se mora dnevnica še zmanjšati.
2) Če je avto od delavca, mu povrnete stroške kilometrin (69,00 sit/km). Če je delavec odsoten več kot 12 ur, potem mu obračunate polno dnevnico. Oziroma takole je:
- od 6 do 8 ur = 1.260,00 sit
- nad 8 do 12 ur = 1.800,00 sit
- nad 12 ur = 3.600,00 sit.
Tudi tukaj so pomembni računi za nočnine, ali je zajtrk zaračunan ali ne, se dnevnica zmanjša.
Če je avto v osnovnih sredstvih podjetja, potem se obračuna le dnevnica ali pa tudi ne, če ne izpolnjuje zgoraj navedenih pogojev. Vodi pa se kilometrina, saj gredo v stroške podjetja porabljeno gorivo.
Lp
2) Če je avto od delavca, mu povrnete stroške kilometrin (69,00 sit/km). Če je delavec odsoten več kot 12 ur, potem mu obračunate polno dnevnico. Oziroma takole je:
- od 6 do 8 ur = 1.260,00 sit
- nad 8 do 12 ur = 1.800,00 sit
- nad 12 ur = 3.600,00 sit.
Tudi tukaj so pomembni računi za nočnine, ali je zajtrk zaračunan ali ne, se dnevnica zmanjša.
Če je avto v osnovnih sredstvih podjetja, potem se obračuna le dnevnica ali pa tudi ne, če ne izpolnjuje zgoraj navedenih pogojev. Vodi pa se kilometrina, saj gredo v stroške podjetja porabljeno gorivo.
Lp
Pepi5, kje je navedeno, da se dnevnice računajo od prestopa državne meje? Mi jih zmeraj računamo od ure odhoda z delovnega mesta do prihoda nazaj. Ker če bi jih računali od prestopa državne meje, bi delavca prikrajšali za 4 ali celo 5 ur. Če pa upoštevamo še dejstvo, da so dnevnice za tujino smešno nizke (za 25 EUR lahko ješ samo na stojnicah...), bi bil tak izračun še bolj sporen.
Mincek
Dnevnice se obračunajo od odhoda na službeno pot. Torej, če je delavec do 14 ure delal, se službeno potovanje začne ob 14 uri in konča, ko se vrne na sedež podjetja ali pa domov.
Zato pa je na potnem nalogu tudi rubrika, kdaj se je začelo sl. potovanje in kdaj se je končalo ura, minuta.
O tem, da bi se začelo s prestopom meje, še nisem slišala nikoli.
LP
Zato pa je na potnem nalogu tudi rubrika, kdaj se je začelo sl. potovanje in kdaj se je končalo ura, minuta.
O tem, da bi se začelo s prestopom meje, še nisem slišala nikoli.
LP
-
krapko
LOTICA:
torej kako se sedaj natanko obračunavajo dnevnice ter kilometrine, glede na to, da vsak ima drugačno mnenje
Če delavec gre na službeno pot ob 7:00 v Italijo in domov pride naslednji dan. Kako se sedaj obračunavajo kilometrine ter dnevnice? Npr. na slovenski strani taka vrednost kilometrine,dnevnic, na drugi strani drugačna.
Kje bi si lahko prebral kaj več o tem?
Zanima me še kako je s potnim nalogom za krajše relacije (10km)?
Hvala Vam !
Dejan
torej kako se sedaj natanko obračunavajo dnevnice ter kilometrine, glede na to, da vsak ima drugačno mnenje
Če delavec gre na službeno pot ob 7:00 v Italijo in domov pride naslednji dan. Kako se sedaj obračunavajo kilometrine ter dnevnice? Npr. na slovenski strani taka vrednost kilometrine,dnevnic, na drugi strani drugačna.
Kje bi si lahko prebral kaj več o tem?
Zanima me še kako je s potnim nalogom za krajše relacije (10km)?
Hvala Vam !
Dejan
Če gre delavec na službeno pot v Italijo ob 7.00 in se vrne naslednji dan recimo ob 14.00 je bil na službeni poti skupaj 31 ur, kar pomeni, da mu pripada ena cela dnevnica (24 ur) + ena 25% dnevnica (7 ur) za Italijo.
Kot je že pisalo v gornjem odgovoru je potrebno dnevnico zmanjšati, če je imel zaposleni katerega od obrokov (zajtrk, kosilo, večerja) plčanega.
Kilometrina je že več kot 1 leto enotna za službeno potovanje doma in v tujini in znaša od 11.3.06 dalje 69 sit/km, prej celo leto 2005 in do 10.3.06 pa 62 sit/km. Torej, če je šel zaposleni na sl. potovanje z lastnim vozilom, in naredil 1000 km, se mu obračuna vsa km, po Slovniji in po Italiji, po 69 sit/km.
Sicer pa si natančno preberite Uredbo o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino in Uredbo o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih odhodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo.
Mi napišemo vsakemu zaposlenemu 1 potni nalog za sl. potovanja po Sloveniji, potem pa so v prilogi podatki po posameznih dneh (datum, ura prihoda in odhoda, prevoženi km, namen potovanja...)
LP
Kot je že pisalo v gornjem odgovoru je potrebno dnevnico zmanjšati, če je imel zaposleni katerega od obrokov (zajtrk, kosilo, večerja) plčanega.
Kilometrina je že več kot 1 leto enotna za službeno potovanje doma in v tujini in znaša od 11.3.06 dalje 69 sit/km, prej celo leto 2005 in do 10.3.06 pa 62 sit/km. Torej, če je šel zaposleni na sl. potovanje z lastnim vozilom, in naredil 1000 km, se mu obračuna vsa km, po Slovniji in po Italiji, po 69 sit/km.
Sicer pa si natančno preberite Uredbo o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino in Uredbo o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih odhodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo.
Mi napišemo vsakemu zaposlenemu 1 potni nalog za sl. potovanja po Sloveniji, potem pa so v prilogi podatki po posameznih dneh (datum, ura prihoda in odhoda, prevoženi km, namen potovanja...)
LP
-
racunalnik
- Računovodja

Dnevnice v tujini
Ker že tukaj poteka debata glede dnevnic, se bom tudi sama pridružila z vprašanjem. Sem že prebrala uredbo, pa nism našla tisto, kar me zanima
Naš direktor gre na izpopolnjevanje v tujino, zraven pa bo imel še dodatne pogovore s firmo, s katero sodelujemo. Ker bo ta čas bival pri sorodnikih, me zanima, kako je tukaj z dnevnicami. Tiste 4 dni, ko bo imel tečaj, bo v hotelu, ostalo pa pri sorodnikih. Ali je potrebno, da se za vsak dan(ki bi lahko bil priznan) izpolni potni nalog za službeno potovanje?Za hotel bo potrebno imeti dokazilo-kaj pa za čas, ko bo pri sorodnikih?
Upam, da sem dovolj jasno razložila moj problem
Naš direktor gre na izpopolnjevanje v tujino, zraven pa bo imel še dodatne pogovore s firmo, s katero sodelujemo. Ker bo ta čas bival pri sorodnikih, me zanima, kako je tukaj z dnevnicami. Tiste 4 dni, ko bo imel tečaj, bo v hotelu, ostalo pa pri sorodnikih. Ali je potrebno, da se za vsak dan(ki bi lahko bil priznan) izpolni potni nalog za službeno potovanje?Za hotel bo potrebno imeti dokazilo-kaj pa za čas, ko bo pri sorodnikih?
Upam, da sem dovolj jasno razložila moj problem
racunalnik, če prav razumem pol časa je v hotelu pol pa pri sorodnikih:
- kar je v hotelu ni težava
- kar je pri sorodnikih, obračunajte dnevnice, kot komentar dodajte da je imel spanje zastonj ter kaj je počel in s kom te dni.
Počakajte na še kakšno mnenje.
- kar je v hotelu ni težava
- kar je pri sorodnikih, obračunajte dnevnice, kot komentar dodajte da je imel spanje zastonj ter kaj je počel in s kom te dni.
Počakajte na še kakšno mnenje.
LP, Jam
www.informatiki-on.net
www.informatiki-on.net