enostavno knjigovodstvo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
romč
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

enostavno knjigovodstvo

Odgovor Napisal/-a romč »

Vodim enostavno knjigovodstvo in nekje sem prebrala, da moram voditi tudi evidenco terjatev do kupcev in obveznosti do dobaviteljev.

Predlagajte mi prosim kako naj to vodim v excelu. Ali naj samo naredim tabelo in posamezne postavke (npr. datum dogodka, datum plačila, ime kupca oz. dobavitelja...)?

Prosim svetujte mi.

Lep deževni pozdrav
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Poslovne knjige po načelih enostavnega knjigovodstva so: knjiga prihodkov in odhodkov z vključeno ali posebej vodeno evidenco terjatev do kupcev in obveznosti do dobaviteljev, knjiga ostalih terjatev, knjiga ostalih obveznosti in register osnovnih sredstev.

Evidenco terjatev in obveznosti je najbolj praktično in pravilno vključiti v knjigo prihodkov in odhodkov, saj je večina poslovnih dogodkov povezana z njimi. Če pa jo boste vodili ločeno, pa vključite vanjo še knjigo ostalih terjatev in obveznosti z naslednjimi stolpci:
- datum poslovnega dogodka (datum knjigovodske listine; datum plačila ...)
- štev.ali oznaka knjigovodske listine (štev.prejete fakture, številka izdane fakture, številka izpiska poslovnega računa . . . ..),
- vsebina poslovnega dogodka (plačilo, nabava, poravnava . . . .)
- poslovni partner
- terjatev do kupcev (znesek iz izdane listine, znesek plačila)
- obveznost do dobaviteljev (znesek iz prejete fakture, znesek poravnave)
- terjatve za preveč plačane prehodne akotacije davka,
- druge terjatve,
- obveznost za prehodne akontacije davka (obveznost za poslovno leto, plačilo mesečne obveznosti)
- obveznost za prispevke podjetnika (obračun prispevkov in plačilo prispevkov)
- druge obveznosti.

V knjigo terjatev/obveznosti prenesete začetna stanja iz ustreznih popisnih list po stanju na dan 31.12.2005.

LP
romč
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a romč »

Jaz vodim knjigo prihodkov in odhodkov kar ročno oz. sem kupila knjigo v knjigarni.
Potem moram verjetno še posebaj voditi knjigo terjatev in obveznosti. Ali kako je to?
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Tako je. Knjiga terjatev je lahko vključena v to ročno knjigo prihodkov in odhodkov, če ne pa jo morete voditi ločeno. V ročno knjigo dodajte stolpca, ki se nanašata na terjatev do kupcev (hkrati boste evidentirali prihodke ob izdaji računa) in obveznosti do dobaviteljev (hkrati boste evidentirali odhodke ob prejemu fakture). Zmanjšanje terjatev in obveznosti pa "knjižite" s prejemom izpiska poslovnega računa. Če jih boste imeli vključene v to knjigo, bo to področje dosti bolj pregledno.

Razen tega pa morate voditi še knjigo drugih terjatev in obveznosti, kamor vključite npr.: obveznosti do države iz naslova prispevkov zasebnika, prehodne akontacije ipd.

Lep praznični pozdrav!
Odgovori