Zdravo!
Kljub prebiranju že podobnih vprašanj, sem v dilemi, kaj storiti. sem redno zaposlena, po avtorski pogodbi pa delam občasno z drugim delodajalcem. Bruto prihodki na letni ravni so na ravni 1 - 1,4 mio SiT ( odvisno od obsega dela). Prijatelji mi svetujejo naj ustanovim sp in delo opravljam preko sp. Zanima me, ali se to finančno splača. Vem, da ima sp določene fiksne stroška, na drugi strani lahko uveljavljam določene stroške ( potni , izobraževanje, telefon...) Kaj se splača, da ne bom dvakrat plačevala davkov? Prosim, če ima kdo podobne izkušnje.
dilema
Moderator: Mirko Zbačnik
Če razmišljate o s.p. samo za tisto delo, ki ga opravljate preko avtorske, bi bilo mogoče smiselno. Če gre predvsem za dohodnino, si lahko zelo preprosto izračunate. V programček (najdete na netu) vpišete vaše dohodke tako, ko so sedaj, za primerjalni izračun pa si pripravite nekakšen plan, koliko bi imeli dobička kot s.p. V tem planu upoštevajte kot strošek tudi ca. 60 - 70.000 sit ( na letni ravni) - to so prispevki za "popoldanski" s.p. In pa malo povprašajte, kaj sploh smete upoštevati kot strošek, da bo izračun čim bolj pravilen.
Potem naredite primerjavo:
a) dohodnina po obstoječem stanju (plača+ avtorski honorar)
b) dohodnina izračunana po novem (plača + dobiček s.p.), k temu pa prištejete še tistih 60 - 70.000 prispevkov, ki jih boste morali plačati
Če pa nemeravate delati oboje preko s.p., torej redno in občasno delo, je pa zadeva dosti bolj kočljiva, ker prej ko slej se pojavi problem z zagotavljanjem zadostne količine dela, z izterjavo plačil, pa morebitne bolniške vam nihče ne plača itd. Skratka, po mojem dosti bolj za razmislit kot pa t.i. "popoldanski" s.p.
Potem naredite primerjavo:
a) dohodnina po obstoječem stanju (plača+ avtorski honorar)
b) dohodnina izračunana po novem (plača + dobiček s.p.), k temu pa prištejete še tistih 60 - 70.000 prispevkov, ki jih boste morali plačati
Če pa nemeravate delati oboje preko s.p., torej redno in občasno delo, je pa zadeva dosti bolj kočljiva, ker prej ko slej se pojavi problem z zagotavljanjem zadostne količine dela, z izterjavo plačil, pa morebitne bolniške vam nihče ne plača itd. Skratka, po mojem dosti bolj za razmislit kot pa t.i. "popoldanski" s.p.