Zamima me kolikokrat letno pošiljate obračune zamudnih obresti in ali jih je obvezno knjižiti v saldakonte kupcev. Pri nas jih namreč kjižimo v saldakonte šele takrat, ko so bile plačane s strani kupca, saj nam jih večina kupcev ne plača in se mi zdi nesmiselno obresti voditi v saldakontih. Ali jih je obvezno poslati vsem kupcem- pri nas se namreč ne pošiljajo vsem kupcem. Kakšna je razlika med obračuni obresti na plačane fakture in obračuni obresti na neplačane fakture in kdaj in komu
se katere pošiljajo, pri nas namreč direktor zahteva, da se tistim, ki jim pač pošiljamo obresti morajo poslati oboje. Ali je to pravilno?
Obresti obračunavati ni obvezno (nisem 100%), vsaj mi jih ne, ker, če jih obračunaš, jih moraš poknjižiti v prihodke, ne glede ali so plačane ali ne. Zato jih mi ne obračunavamo. Nihče ali vsaj večina jih ne plača, zato ti samo večajo prihodke. Še računov marsikdo ne plača, kaj šele obresti. Časi so pa taki, da je potrebno dobro premisliti, kaj se bolj splača, obračunavati obresti ali izgubiti poslovnega partnerja. Največkrat je bolje zamižati pred nepravočasnimi plačili, če le zamude niso predolge.
Če pa že obresti obračunaš, potem jih na dneve zamude ne glede ali je bil račun nato plačan ali še vedno ni.
So pa obresti zanimiva tema in bo morda še kdo kaj pripomnil.
Lep dan kljub dežju!
Če so v pogodbi dogovorjene zamudne obresti oziroma če je na izdanem računu "klavzula" o obračunu zamudnih obresti za nepravočasno plačane zneske, jih podjetje mora obračunati in izkazati med finančnimi prihodki. Obračuni se lahko izdelajo/knjižijo ob poravnavi nepravočasne terjatve oziroma najmanj ob izdelavi obračunov poslovanja (letni obračun-davčni obračun) še za tiste zneske, ki niso plačani pa so v zamudi. Ker pa obstaja dvom o njihovem plačilu, terjatev tudi oslabimo (oslabitev je davčno nepriznan odhodek). Pri obrestih je izkazan dvom o plačilu, če ni poravnana glavnica-osnovna terjatev.
Če teh določil ni v pogodbi/na računu se pri izterjavi (izvršbi) dolžnega zneska (za zamudne obresti) uporablja direktno obligacijski zakonik. V tem primeru bi knjižila obresti šele, ko je pravnomočna izvršba oziroma ko je izterjani znesek.
Hvala za odgovor DECO IN SLOVAN! Ne razumem čisto kaj je mišljeno z oslabitvijo terjatve( davčno nepriznani odhodki). Kakšne vknjižbe so to in kdaj jih naredimo.Lahko kdo pokaže na konkretnem primeru
Obračunamo zamudne obresti za nepravočasno plačano terjatev in jo knjižimo:
155 druge kratkoročne terjatve, povezane s finančnimi prihodki/ 777 Finančni prihodki iz poslovnih terjatev do drugih!
V primeru, da že osnovna terjatev ni poravnana, podjetje oblikuje popravek vrednosti (ker je terjatev za zamudne obresti dvomljiva jo oslabimo) in knjižimo:
748 Odhodki iz oslabitve/159 Oslabitev vrednosti terjatev, povezanih s finančnimi prihodki.
Odhodek iz oslabitve davčno ni priznan, če terjatev še ni vključena bodisi v postopek prisilne poravnave (pravnomočni sklep prisilne poravnave), bodisi v stečajni postopek itd. oziroma, "če podjetje ni opravilo vsa dejanja, ki bi jih opravilo s skrbnostjo dobrega gospodarstvenika, za dosegp poplačila dolga - 2. točka 23. člena ZDDPO".