PLAČE PO NOVEM
plača direktorja
Pozdravljeni!
Danes sem naredila plačo direktorja po novem zakonu in v tem mesecu je imel prvič poleg rednega dela še praznik in LD. Program mi je obračunal dodatek za delovno dobo samo na ure rednega dela, ne pa na celoto - redno delo, praznik + LD. Programerka mi je zatrjevala, da je po novem zakonu tako pravilno, in da bi jim že pri testiranju povedali, da tako ni prav. Po starem namreč obračuna ravnotako, če je delavec na LD dodatek na celoto. Kako je pravilno in kako obračuna program pri vas? To se v konkretni plači v primeru, ko je odsoten 32 h in ima precej delovne dobe pozna kar 10.000 bruto in mislim, da ne bi smela biti plača manj kot prejšnji mesec, ko je bila že po novem in cela z rednim delom 174 h. Ali kje to konkretno piše, da lahko pokažem programerki? Hvala za odgovor.
Danes sem naredila plačo direktorja po novem zakonu in v tem mesecu je imel prvič poleg rednega dela še praznik in LD. Program mi je obračunal dodatek za delovno dobo samo na ure rednega dela, ne pa na celoto - redno delo, praznik + LD. Programerka mi je zatrjevala, da je po novem zakonu tako pravilno, in da bi jim že pri testiranju povedali, da tako ni prav. Po starem namreč obračuna ravnotako, če je delavec na LD dodatek na celoto. Kako je pravilno in kako obračuna program pri vas? To se v konkretni plači v primeru, ko je odsoten 32 h in ima precej delovne dobe pozna kar 10.000 bruto in mislim, da ne bi smela biti plača manj kot prejšnji mesec, ko je bila že po novem in cela z rednim delom 174 h. Ali kje to konkretno piše, da lahko pokažem programerki? Hvala za odgovor.
Da. Pravilno je, da obračuna delovno dobo samo na redno delo, ker so obračun zakomplicirali sto na uro
. Za obračun nadomestil kot so praznik, redni letni dopust ... se vrednost ure vzame iz osnove za pretekli mesec, ki pa že vsebuje tudi minulo delo.
Mene pa zanima ali je kdo pogruntal način, da izplačuješ pri plači tudi kilometrino in dnevnice, ki jih obračunaš direktorju po potnih nalogih? Na živce mi gre, ker moram do uredbe izplačati posebej, tistih nekaj fičnikov nad uredbo pa še pri plači
.
Mene pa zanima ali je kdo pogruntal način, da izplačuješ pri plači tudi kilometrino in dnevnice, ki jih obračunaš direktorju po potnih nalogih? Na živce mi gre, ker moram do uredbe izplačati posebej, tistih nekaj fičnikov nad uredbo pa še pri plači
Evida
Pozdrav
Kilometrina in dnevnice do uredbe niso predmet obračuna plače, zato jih ni med vrstami izplačil v uredbi. Plačilo je najbolje izvršiti direktno na delojemalčev tekoči račun (e-poslovanje). Lahko se seveda dogovori, da se plačilo stroškov službenih poti plačuje intervalno (recimo vsakih 14 dni) v primeru, če je službena pot pogosto ali celo vsak dan.
Zakaj sploh stroški nad uredbo?
Pravzaprav pa je sploh vprašanje, zakaj se izplačujejo dnevnice in kilometrine, ki so večje od zneska določenega v uredbi?
lp
lp
plača direktorja
Ja, hvala za odgovor. To sem tudi ravnatelju razložila, a mu seveda ni bilo všeč, ker je bilo manj 10.000 SIT bruto kot prejšnji mesec in ga je skrbelo, koliko se bo poznalo učiteljem, ko bodo cel mesec na dopustu, ko bo začel veljati zakon še za njih. Kar se tiče dnevnic nad uredbo, kilometrine nad uredbo in terenskega dodatka, pa tudi mi izplačujemo poleg plače v celoti in imamo že šifro tako nastavljeno, da leti kar je nad uredbo posebej.
LP
LP