DDV pri nakupu avtomobila od komisonarja

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
silvam
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a silvam »

Kupili smo rabljen avtomobil od posrednika. Na računu ni prikazan ddv.DDV je obračunan v skl. z 48 in 49.čl, vendar ni izkazan vskl. z 50.čl. ZZDV-B(klavzula na računu).
Kako se ta račun poknjiži v davčne evidence? DDV se pri avtomobilih ne odbija, pa saj ga tako ni prikazanega na računu.
Nujno prosim za pomoč.
Silva
silvam
Računovodja
Računovodja

ali kdo lahko pomaga, prosim?
Lp Silva
pepi5
Računovodja
Računovodja
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a pepi5 »

Pri komisijski prodaji je tako: prejeli ste račun npr. v vrednosti 180.000 sit od komisionarja. V tem primeru je neto vrednost 150.000 sit in 20% DDV 30.000 sit. V vašem primeru, ker je avto osebno vozilo, si DDV ne odbijate in ga prikažete kot neodbitni DDV, torej vam gre v nabavno vrednost OS 180.000 sit.

Če imate revijo IKS, si preberite na strani 138 je lepo prikazan primer.

Lp
silvam
Računovodja
Računovodja

Ampak na računu ni zneska DDV. Klavzule, ki so navedene oz.členi ZZDV(48,49 ČL),govorijo o tem, da je ddv zračunan v bistvu od posrednikove provizije in ni izkazan na računu, jaz kot kupec pa ne vem kakšna je njegova provizija. To mene muči. Vem da se DDV od avta ne odbija, samo jaz ga na računu nimam.
Ko sem gledala knjiženja za nazaj, so tak primer knjižili kot oproščeno nabavo, samo jaz ne vem če je to prav.

Ali sploh gre v davčne evidence?

Ali preveč kompliciram, prosim še za kakšno mnenje.

Hvala lepa silva
štajerka
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a štajerka »

Pri nas takšne račune zavedemo v knjigo ddv pod oproščeno. Tudi sama sem v dilemi , kako je s temi računi :?:

lp
natasa2
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a natasa2 »

DDV je obračunan od razlike v ceni (podobno kot turistične storitve), vpisujete pod oproščeno, poglejte si člene med 45 in 50 ZDDV.
Lep pozdrav
Nataša
Odgovori