kontni načrt za s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

kontni načrt za s.p.

Odgovor Napisal/-a MARJETICAVA »

Kdo mi zna razložiti, kdaj s.p. knjiži prispevke na 266 in kdaj na 282 konto?
pepi5
Računovodja
Računovodja
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a pepi5 »

Ne vidim razloga razdelitve, razen, če s.p. zaposluje tudi delavce, v tem primeru bi ločila obveznosti iz naslova prisp. za zaposlene in obv.iz nasl.prips.za s.p., pa še v tem primeru bi uporabljala kto. 266, ki bi ga analitično razdelila (v kt.26 so obv.do državnih in drugih inštitucij), da bi imela ločene obveznosti.
Vsekakor pa za prispevke ne bi uporabljala kto. 282, saj se v tej skupini kontov (t.j. 28) izkazujejo kratkoročne obveznosti za obresti, kratkoročne menične obveznosti, obveznosti v zvezi z odtegljaji od plač in nadomestili plač zaposlencem ter ostale kratkoročne poslovne obveznosti.
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a MARJETICAVA »

Če s.p. zaposluje delavce, gre II.bruto (prispevki) na 262, 266 pa je konto za prispevke s.p.-ja. Jaz knjižim na ta konto. Ni mi pa jasno zakaj je 282, saj je bil tudi po prejšnjem kontnem načrtu.
DECO
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a DECO »

kto 280 - Kratkoročne obveznosti za obresti
kto 282 - Kratkoročne obveznosti za prispevke za soc. varnost podjetnika
kto 25 - Kratkoročne obveznosti do zaposlencev
kto 26 - Obveznosti do državnih in drugih inštitucij

Tak kontni plan je bil objavljen v IKS 5/06 in jaz knjižim prispevke na 282, na 266 pa članarino OZ oz. GZS. Na konte skupine 25 pa prispevke iz plač.
DECO
birsa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a birsa »

pozdrav, letos sem pričel na novo za lasten s.p. z dvostavnim knjigovodstvom. V novem kupljenem programu sem moral najprej vse konte popraviti po novem kontnem načrtu za s.p. Stvari se precej razlikujejo od enostavnega knjigovodstva, večino sem rešil, imam pa en problem: kam naj knjižim in pozneje zapiram najprej v letošnjem januarju plačano akont. dohodnine za lansko leto, potem v aprilu akontacijo dohod. za prve tri letošnje mesece in po oddaji davčnega obračuna še plačano razliko akontacije za lansko leto. Ni mi jasno: vse akontacije dohodnine iz naslova dejavnosti plačujem iz poslovnega računa, po dokončni dohodninski odločbi pa plačam (ali dobim vrnjeno) razliko na osebni račun fizične osebe. A mi zna kdo to na kratko razložit, pa še konte, prosim
Odgovori