Bolniška

Moderator: Mirko Zbačnik

veda
Začetnik
Začetnik

Bolniška

Odgovor Napisal/-a veda »

Pozdravljeni!

Zanima me kar nekaj informacij v zvezi z bolniško. Npr. da delavec gre v bolniško in je na bolniški več kot 30 dni ali koliko je že ta minimum oz. maksimum, kaj se potem zgodi, kdaj in kdo povrne podjetje kakšne stroške v vzezi s tem, kdo preverja oz. kdo je zadolžen za to da preverja ali je delavec res doma, v postelji, torej da ne hodi okrog ali celo recimo v službo, karkoli, kar je v zvezi s tem bi vas prosila če mi lahko malo pojasnite!

Hvala in lep pozdrav!
Vesna
mj
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a mj »

Prvih 30 delovnih dni je delavec v vaše breme in vaš strošek razen če je nega, krvodajalstvo... Za ta čas mu obračunate bolniško kot vam veleva vaša kolektivna pogodba pogodba - verjetno 80 %.
Od 31 dne dalje je delavec v breme ZZZS. Sicer mu vi na njegovi plačilni listi prikažete plačo in mu jo nakažete vendar dobite to povrnjeno od zavoda. Tu ne pozabite, da je plača v breme zavoda drugače izračunana in sicer vzamete urno postavko iz njegove lanske dohodnine (če pa ni bil zaposlen pa povprečje zadnjih 3 mesecev) delite z urami in pomnožite s količnikom, ki je vsak mesec objavljen pri ostalih podatkih za plače. Kar izračunate je bruto in to njemu tudi nakažete. Pri terjatvah do Zavoda pa prikažete še 16,1 % prispevke, ki jih tudi dobite povrnjene.

Preverjanje prisotnosti-lahko najamete vi koga, da preveri (so podjetja,ki se ukvarjajo s tem) redko pa Zavod preverja..
veda
Začetnik
Začetnik

mj hvala za odgovor! Malo več mi je že jasno :) , še vedno pa stvari ne razumem popolnoma, s tem se namreč srečujem čist prvič in mi je popolnoma vse nepoznano :? , ampak bo že!

Zaenkrat mislim da imam dovolj informacij, pa ko vse te preštudiram se spet javim če mi še kaj ne bo jasno!

Še enkrat hvala in lep pozdrav!

Vesna
veda
Začetnik
Začetnik

Torej se štejejo za prvih 30 dni delovni dnevi, brez praznikov in vikendov, kar znese skoraj 2 meseca? Uhhh, to pa je kar nekaj časa :)!

Lep pozdrav,
Vesna
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Prvih 30 delovnih dni, vikendi NE, prazniki pa DA.
LP :)
mj
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a mj »

ja pardon seveda praznikov se ne všteva. Ne vem pa kako to rešujejo tisti, ki delajo na praznik? Zanimivo bi bilo tole vedeti- ali jim zavod to priznava kot delovni dan?
veda
Začetnik
Začetnik

Ok, hvala obema!
veda
Začetnik
Začetnik

Še nekaj me zanima! Ali lahko delavcu, ki je bil doma in v bolnici skupno 1 mesec zaradi bolezni izplačamo normalno plačo, brez prevoza in malice, ali mu moramo dati bolniško? In koliko % plače je ta bolniška!

Hvala in lep pozdrav!

p.s.: delavec je bil doma od 4/4 do 3/5
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

veda
Začetnik
Začetnik

Nina hvala za link, priznam da nisem ravno gledala po forumu če je kje kaj podobnega :lol: , sej veš, je lažje kr vprašat!
Še vedno pa me zanima kako je s tem, če podjetje ne plača zaposlenemu le 90% plače, ampak mu želi plačati 100% plačo, kljub temu da je bil vzrok bolniške bolezen, ali smo v prekršku če to naredimo, nimamo pa nikjer tega opredeljenega ali kakorkoli določenega? Do zdaj smo namreč delali tako, da smo tiste dneve, ko je kdo ostal z dela zaradi bolezni izplačali normalno, kot da je delal, le da mu nismo plačali malice in prevoza za tisti dan!

Lep pozdrav!
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Delavcu je določen minimum. Če mu vi plačte nad tem minimumom je to vaša dobra voljo. Po moje niste v nobenem prekršku. Počakajte še na kakšno mnenje.
capa1
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a capa1 »

Ali ima kdo "pri roki" morda že izdelan obrazec za refundacijo v excelu? Zelo bi mi prav prišel - pa kako navodilo, kako se izpolnjuje. Tudi jaz bom prvič delala to stvar.
Samo nekaj - ali je potem plača drugačna kot zahtevek za refundacijo - npr. delavcu pri plači obračunam 80% višine dosedanje vrednosti plače (urne postavke), za refundacijo pa vzamem urno postavko preteklega leta *količnik za preračun. Potem pride do odstopanj. A je to OK?
Odgovori