prefakturiranje

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
zoki
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

prefakturiranje

Odgovor Napisal/-a zoki »

Račun za čiščenje greznice moram prefakturirati najemniku naših prostorov.Smo ddv zavezanci.Ali si lahko od tega računa priznam odbitni delež.Kako ta račun knjižim.Ali gre v knjigo prejetih in potem tudi v knjigo izdanih računov.
kati
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a kati »

Da, potrebno je knjižiti prejet in izdan račun. Tudi jaz imam takšne primere, vendar imam težave pri knjiženju prejetega računa. Ne vem, kako naj knjižim storitev, ki jo v bistvu prodamo. Ali naj pod zalogo blaga(čeprav ni blago ampak storitev) in pri fakturiranju str. porabljenega blaga in prihodke od prodanega blaga, ali kot str. storitev npr. za vzdrževanje in pri fakturiranju naprej prihodke od opravljanja stroritev. Razmerje med P in O ter STR. je sicer v obeh primerih isti, vseeno me zanima, če kdo ve, kako je pravilno.

LP

kati
Anela
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Anela »

Tudi pri nas se kakšne storitve, ki jih mi ne opravljamo, v istem znesku prefakturirajo. Po prejetem računu knjižim vstopni DDV, strošek pa ne na 4 ampak na konto skupine 19 (kratkoročno odloženi stroški - prefakturiranje). Po izdanem računu pa knjižim obračunani DDV in zapiram 19 (ali direktno ali pa s temeljnico zmanjšam prihodke in zaprem 19).
Tak sistem so nam predstavili na sedežu d.d. (ker smo bili odvisna družba in smo zaradi konsolidacije morali imeti enoten kontni plan in enotna knjiženja).
Če ima kdo še kakšno idejo, pa se naj oglasi.
LP

Anela
Darja_D
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Darja_D »

Tudi jaz imam takšne primere, samo da pri nas ni prefakturiran enak znesek, ampak je povečan za 5%. Zato ne morem knjižiti na sk 19, ker se mi zneski ne ujemajo.
Prejet račun knjižim v sk. 410 - stroški storitev pri opravljanju storitev, izdan pa pod prihodke.
Ne vem pa če je prav, ampak si jaz druge razlage nisem našla.

LP

Darja
Odgovori