Pozdravljeni!
Mene pa zanima, kako se izračuna davek, oz. akontacija dohodnine pri regresu? Kakšna je to povprečna stopnja, kako se upoštevajo olajšave za vzdrževane družinske člane?
Nikjer ne najden nobene prave formule, zato prosim vas, izkušene, da mi poskušate odgovoriti na čimbolj jasen način.
Hvala lepa
Izračun davka pri regresu
Moderator: Mirko Zbačnik
Osnovo dobite iz plače izplačane v tistem mesecu, torej plača za mesec APRIL izplačana npr. 8.5.06 (izmišljeni podatki):
Akontacija dohodnine = 33.583,30 sit
Osnova za davek = 158.747,40 sit
Povprečno stopnjo davka dobite, če akontacijo dohodnine delite z osnovo za davek in pomnožite s 100%.
V najinem primeru znaša povprečna stopnja = 21,16%
Npr. bruto regres za leto 2006 = 122.600,00 sit * 21,16% = 25.942,20 sit dohodnine od regresa, in znaša neto regres = 96.657,80
Lp
Akontacija dohodnine = 33.583,30 sit
Osnova za davek = 158.747,40 sit
Povprečno stopnjo davka dobite, če akontacijo dohodnine delite z osnovo za davek in pomnožite s 100%.
V najinem primeru znaša povprečna stopnja = 21,16%
Npr. bruto regres za leto 2006 = 122.600,00 sit * 21,16% = 25.942,20 sit dohodnine od regresa, in znaša neto regres = 96.657,80
Lp
Najlepša hvala za jasno ponazoritev izračuna.
Še nekaj me zanima: kako je z olajšavami za vzdrževane družinske člane?
Če prav razumem, so vzdrževani družinski člani že posredno vključeni v nižji procent povpr. davčne stopnje? In se zato pri regresu posebej ne upoštevajo?
Pa še to: ali je v kakšnem primeru možno izplačati bruto regres (brez obračuna dohodnine, oz. dohodnina 0 sit)?
Upam, da nisem preveč zahtevna, in hvala za odgovor.
Še nekaj me zanima: kako je z olajšavami za vzdrževane družinske člane?
Če prav razumem, so vzdrževani družinski člani že posredno vključeni v nižji procent povpr. davčne stopnje? In se zato pri regresu posebej ne upoštevajo?
Pa še to: ali je v kakšnem primeru možno izplačati bruto regres (brez obračuna dohodnine, oz. dohodnina 0 sit)?
Upam, da nisem preveč zahtevna, in hvala za odgovor.
Glede olajšav si pravilno razlagate, je že posredno vključena (pri plači).
Kar se tiče primera, da je bruto enak netu. To bi pomenilo, da imate tudi pri plači dohodnino po stopnji 0, kar je možno:
-če imate nizko plačo
-če imate veliko olajšav.
Kar se tiče primera, da je bruto enak netu. To bi pomenilo, da imate tudi pri plači dohodnino po stopnji 0, kar je možno:
-če imate nizko plačo
-če imate veliko olajšav.
LP, Jam
www.informatiki-on.net
www.informatiki-on.net