regres s plačo
Regres s plačo
Hvala za izračun.
Nekateri so obračunavali posebej plačo in posebej regres, kar je v nasprotju z določilom prvega odstavka 23. člena Uredbe ISOPJS:
(1) Plača se izplačuje mesečno. Ostale vrste izplačil se izplačujejo skupaj s plačo.
Problem je tudi pri ločenem poročanju XML datoteke na AJPES saj je XML datoteka v primeru poročanja samo regresa v ISPAP na AJPES zavrnjena.
lp Adam
Nekateri so obračunavali posebej plačo in posebej regres, kar je v nasprotju z določilom prvega odstavka 23. člena Uredbe ISOPJS:
(1) Plača se izplačuje mesečno. Ostale vrste izplačil se izplačujejo skupaj s plačo.
Problem je tudi pri ločenem poročanju XML datoteke na AJPES saj je XML datoteka v primeru poročanja samo regresa v ISPAP na AJPES zavrnjena.
lp Adam
Adam, mislim, da ni nič narobe če izplačaš regres naslednji dan po plači. Da datoteka ni bila sprejeta pa je krivo to, da program za plače še ni bil 100% izdelan. Vsaj pri našem programerju. Sporočili so nam, da bo delovalo enkrat po 15. maju.
Jaz ločujem regres od plače iz čisto preprostega vzroka - da kaj med seboj ne pomešam. Imam mnogo kreditov, pa durs, ujp, ministrstvo, vsi ti plačilni nalogi, ki jih ni malo.
No, pa tudi sodelavci se do danes še nikoli niso pritožili, ker je bil regres naslednji dan.
Lep pozdrav.
Jaz ločujem regres od plače iz čisto preprostega vzroka - da kaj med seboj ne pomešam. Imam mnogo kreditov, pa durs, ujp, ministrstvo, vsi ti plačilni nalogi, ki jih ni malo.
No, pa tudi sodelavci se do danes še nikoli niso pritožili, ker je bil regres naslednji dan.
Lep pozdrav.
Tina
Fajn bi bilo, če bi še določili računalniške programe, ki bi tako delali in sredstva zanje, da bi jih lahko v javnem sektorju kupili .... od tam gori je lahko nekaj določiti navzdol ... mi pa naj se zaj......
Upam, da nam boste vsaj plače "določili" kolikor toliko spdobne, da ne bomo zardevali pred ostalimi računovodji
Upam, da nam boste vsaj plače "določili" kolikor toliko spdobne, da ne bomo zardevali pred ostalimi računovodji
V smeri, da bodo programi in oprema brezplačna, ali v smeri, da bodo računovodje v javnih zavodih dobili naziv "evidentičarji", ker menda samo nekaj evidentiramo v papirje???????
. Navodila pa menda vsa dobimo od "zgoraj"!!!!!!!!!
Upam, da ne bo podobno s..., kot je sprejem enotnega načrta klasifikacijskih znakov, ki nas meče v isti koš tako male zavode, kjer ena oseba dela vse pa do Ministstev in Občin, kjer je čuda zaposlenih in vsak papir gre čez mnogo rok.
Evida
Adamu bi rekla takole: lepo, da ste se pridružili operativnemu delu javnega sektorja. Boste kmalu ugotovili, da je teorija eno, praska pa včasih čisto nekaj tretjega. Lepo je spoštovati pravila ampak tu so razni dejavniki, ki vplivajo na naše delo - crkne računalnik, serviserja pa nikjer ali pa programi ne delujejo, ne dela internet za pošiljanje podatkov,..
Tu je 1000 in ena stvar, ki ti pokvari načrte. Tu je še človeški faktor - več ali manj smo samo po 1 delavec v računovodstvu in ne delamo samo plač in regresa, lahko zboliš ali pa zboli otrok, pa nimaš stare mame za varstvo,....
Upam, da boste res kaj naredili tudi za računovodje, ker smo si vsi enotni, da za velik obseg dela in znanja, ki ga moramo imeti dobimo premalo plačila in tudi spoštovanja.
Lp
Tu je 1000 in ena stvar, ki ti pokvari načrte. Tu je še človeški faktor - več ali manj smo samo po 1 delavec v računovodstvu in ne delamo samo plač in regresa, lahko zboliš ali pa zboli otrok, pa nimaš stare mame za varstvo,....
Upam, da boste res kaj naredili tudi za računovodje, ker smo si vsi enotni, da za velik obseg dela in znanja, ki ga moramo imeti dobimo premalo plačila in tudi spoštovanja.
Lp
Tina
Regres v JS april 2006
Nisem računovodja. Ampak se zaposlen v JS (zdravstvo). Danes smo skupaj s plačo prejeli regres za LD 2006. Opazil sem da je stopnja obdavčitve regresa nenavadno visoka. 35.160%. Ni mi potrebno biti veliki računovodja da sumim da so se nekaj ušteli, zakone in algoritme pa načeloma poznam. Povem vam lahko da je moja bruto plača 308800SIT regres pa je bil 149000SIT bruto. Mislim da bi morali imeti v zdravstvu vsi bolj ali manj isto dohodninsko lestvico. Zanima me kako je mogoče da je moj regres bolj obdavčen kor redna plača. Naj vam povem da je davek iz OD brez prispevkov za poprej naveden znesek znašal 44686SIT prispevki pa so bili skupaj 68240SIT. Obdavčitev regresa po povprečni stopnji (ZGLEDA DA IMAM VELIKO POVPREČJE) pa je znašala 52400 SIT po stopnji 35.160%.jurek napisal/-a:Plača:Adam napisal/-a:Kolikšna je razlika akontacije dohodnine izračunane na način dvanajstine skupaj z regresom ali pa če je regres ločen pri predpostavki, da je osnova 300.000,00 in regres 149.000,00
lp
osnova: 300.000
% dohodnine: 27,85%
dohodnina: 83.550
Regres (samo regres, s povp. stopnjo, kot pri plači)
osnova: 149.000
% dohodnine: 27,85%
dohodnina: 41.500
Osnova z plačo in dvanajstino regresa:
osnova za izračun %: 300.000 + 149.000/12 = 312.500
% dohodnine za znesek 312.500 : 28,2% (vstaviš znesek 312500 v dohodninsko lestvico in vidiš)
Ta procent (28,2) uporabiš na regresu:
dohodnina regresa: 28,2% od 149.000 = 42.000
V tem primeru je razlika minimalna.
Če je osnova plače npr. 500.000, je dohodnina regresa 49.000
Želim samo vedeti od kod tak procent in od kod veliko nižji regres kod lani. Opazili smo tudi da je regres pri podobni plači v JS,zdravstvo,laboratorij kar 15000 SIT višji.
Hvala za odgovore.
MC
S prve bi vam odgovorila takole - če niste računovodja v javnem sektorju, si čez vikend ne preračunavajte obdavčitve prejemkov, ampak raje uživajte življenje, ker ... ni vredno! življenje je pa kratko!
Drugače pa se je vašemu regresu najbrž zgodilo to, da je obdavčen po povprečni obdavčitvi ne plače, ampak dačne osnove plače (bruto plača minus prispevki od plače, minus davčna olajšava) za izračun dohodnine. Nekoč je bilo v zakonu o dohodnini to nekako dvoumno napisano in so si nekateri računalničarji - programerji in nekateri računovodje to razlagali tako. Se pa bo to z letno dohodnino uravnalo in ni izgubljeno in meni se res zdi, da ni vredno, da tratite svoj čas za to - raje pojdite v tem forumu na rubriko Razno in pod sporočili FATA preberite kak dober vic.
Drugače pa se je vašemu regresu najbrž zgodilo to, da je obdavčen po povprečni obdavčitvi ne plače, ampak dačne osnove plače (bruto plača minus prispevki od plače, minus davčna olajšava) za izračun dohodnine. Nekoč je bilo v zakonu o dohodnini to nekako dvoumno napisano in so si nekateri računalničarji - programerji in nekateri računovodje to razlagali tako. Se pa bo to z letno dohodnino uravnalo in ni izgubljeno in meni se res zdi, da ni vredno, da tratite svoj čas za to - raje pojdite v tem forumu na rubriko Razno in pod sporočili FATA preberite kak dober vic.
Hja ...res so se ušteli
Dejansko vaš odgovor drži, samo povem vam tudi, da so lani čudežno prav preračunali
. Poleg tega biti računovodja ni tako slabo
.
LP in hvala za odgovor.
LP in hvala za odgovor.
MC