Pridobitve iz EU in račun v EU

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

uni
Super računovodja
Super računovodja

Pridobitve iz EU in račun v EU

Odgovor Napisal/-a uni »

Iz EU pridobivamo blago. Nekaj blaga, ki je bilo dolgo na zalogi(iz različnih faktur) smo vrnili istemu dobavitelju v EU. Vendar pa dobavitelja nikakor ne moremo prepričati, da nam za to blago izstavi dobropis, ampak hoče, da mu mi izstavimo račun.
Ker sicer ne dobavljamo v države EU, ampak samo prejemamo blago iz EU, ne vem, kako naj postopamo:
1. kakšno klavzulo moramo napisati na račun, oz.na kateri člen ZDDV se sklicujemo, ker ne bo obračunan DDV?
2. Smo obveznik za poročanje Intrastat samo za prejeme.Kako poročamo to dobavo v EU ,oz.ali je sploh potrebno poročati, če gre samo za enkratno dobavo?
3. Kako to terjatev zapremo z dolgovanjem do istega dobavitelja? Sprovaja se kompenazcije po moje ne, ampak bi rfabila vzorec predloga za kompenzacijo v angleščini.
Lepo prosim za pomoč,če imate izkušnje s tem.
strela
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a strela »

1. 1.odstavek 31.a člena ZDDV.
2. Izdanih računov se ne vpisuje v intastat
3. Res je, kompenzacij je s tujino praviloma ne dela, račun lahko pobotate na podlagi internega dopisa, plačilo pa si ali odštejete od vašega plačila (če še niste plačali), ali vam oni plačajo nazaj (kar verjetno ne bodo), ali pa jim pri naslednjem nakazilu za toliko manj plačate.

lp
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Hvala za odgovor.
3.Knjigovodsko moram pa vseeno zapreti ta račun.Kako?
2.A potem tisti, ki dobavljajo v EU,nimajo pa prejemov iz EU ,nič ne poročajo? Saj se za dobave v EU tudi poroča, ali ne? MI za prejeme poročamo preko spleta, pa je že v obrazcu polje, kjer označiš, ali poročaš za prejeme ali dobave.Ali to ne pomeni, da se poroča tudi o dobavah?
Pa tudi to: če imamo mi prejem iz EU in o tem poročamo z Intrastatom, je ta isti posel za dobavitelja dobava v EU.Verjetno o tem poroča.
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

A res nihče ne ve????
poppy--
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a poppy-- »

uni,

jaz sem kompenzacijo s tujino pobotala kar z kompenzacijo, ki sem jo sama spisala, potrdili pa mi je niso, mi smo preprosto manj plačali. Z intrastatom pa je tako, da pri dobavah poročaš samo če pri pridobitvah presežeš nek določen prag. Te pa obvestijo s carine o začetku poročanja tudi za dobave.

Lp!
Kar bo pa bo.
racunalnik
Računovodja
Računovodja

Račun v EU

Odgovor Napisal/-a racunalnik »

Da ne bom odpirala nove teme, bom kar tukaj zastavila vprašanje.
Tudi mi dobivamo blago iz članice EU. Ker ima blago 5-letno garancijo, mi opravljamo servise.Vendar pa bo potrebno napisati račun dobavitelju, za opravljene servise (tako je zmenjeno). Ker smo naredili nekaj servisov, me zanima, če lahko v račun napišem, da je DDV-ja oproščen promet po 1. odstavku 31. a člena ali pa moram navesti kakšen drug člen? :?
Upam, da ima kdo od vas dela račune za EU in bo znal pomagati!
Hvala za odgovore :)
racunalnik
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a racunalnik »

Na računu ne smem navesti 1. odst. 31a člena, ker mi ne bomo nič dobavljali v EU, ampak bomo samo opravili storitve v Sloveniji in jim to zaračunali. DDV se po moje obračuna, ker je storitev opravljena v Sloveniji in tak račun pošljem dobavitelju!
Ali mi lahko kdo to potrdi :(
hp65
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a hp65 »

Trgovec, ki uvaža izdelke in v skladu s pogodbo zaračunava njihova popravila (v garancijskem roku) tujemu dobavitelju, mora obračunati DDV, saj so storitve na premičninah obdavčenen glede na kraj, kjer se dejansko opravljene.
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Poppy: pišete:...o DOBAVAH poročaš samo če pri PRIDOBITVAH presežeš..
Saj je svoj limit uza dobave in svoj za pridobitve?

Ali res nihče ne ve?
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Dobro jutro,pa čeprav deževno.
Vidim, da na nekatere tem zelo množično odgovarjate,na druge pa ni ravno velikega odziva.
Ali teh izkušenj nimate ali se nobenemu ne da, ali...?
Če je še kdo pri volji in znanju, naj mi ,lepo prosim, pomaga.
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

????????
poppy--
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a poppy-- »

uni, oprostite za kasen odgovor, nisem bila nič na forumu. Mi smo najprej poročali samo za pridobitve (nekaj let), potem so nas iz carine obvestili, da ker smo presegli določen prag moramo od takrat naprej poročati tudi za dobave v Eu. Lp.
Kar bo pa bo.
Odgovori