Račun prejet samo po e-pošti

Moderator: Mirko Zbačnik

jurek
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a jurek »

taglavni napisal/-a:Ali ste prepričani, da iz tiste države od koder prihaja nepodpisan račun to velja in, da je s tistim računom vse OK.
V prvem postu piše, da je dobavitelj poslal račun v PDF obliki skupaj s pripisom, da je njihova davkarija z neko okrožnico št. xyz to dovolila.

To razumem tako, da je ta račun veljaven po italijanskih zakonih.

Sicer pa, če ste kdaj videli, kako se ljudje podpisujejo na račune:
črta sem, črta tja, nekaj vijugic in podpis je tu.
Tak podpis zame ni vreden počenega groša. Ga ni grafologa, ki
lahko poveže račun in podpisnika, če le-ta trdi, da to ni on podpisal.

Na koncu pa: če vsaj do neke mere ne zaupaš svojem dobavitelju,
potem pa tudi lahko zapreš štacuno.
Če npr. računovodja v tujem podjetju pobriše podatke in uniči račun,
denar pa pospravi v svoj žep, kaj lahko jaz storim?
A sedaj naenkrat tisti račun za našega inšpektorja ni veljaven?
A tu zavestno ali nezavestno kršim predpise?
taglavni napisal/-a:Sicer se pa postavite v dacarjevo kožo in vidite v fasciklju račun visoke vrednosti izpisan na navadnem papirju brez podpisa, žiga.....Boste mogoče kaj posumili? Sigurno boste preverili nakazilo v tujino in vse ostalo kar se poslovanja s to firmo tiče, še posebno če bodo to "storitve" kot v primeru Auer
Še enkrat: mi ne govorimo o namernem goljufanju države ali kogarkoli drugega.
Računi obstajajo, posli niso izmišljeni, dobavitelj nam je res izstavil račun.
Inšpektor lahko preveri dejstva pri dobavitelju.
Stvar je samo v tem, da so Italijani leni in se jim ne da pošiljat
računov po pošti, ker (kot pravijo) po njihovi zakonodaji
zadošča tisti PDF.
Po mojem si tu lahko olajšamo delo in natisnemo tisti PDF in ga
proglasimo za "original".
taglavni napisal/-a:Mi delamo po naši v kateri piše, da mora biti na računu podpis (pa čeprav je samo odtisjen na papir). Poglejte si telekomove račune
Ta zakonodaja velja za račune, ki jih pri izdamo pri NAS, nikakor pa ne
more veljati za račune, izdane v tujini.
Je pa res, da inšpektor prevali breme preverjanja pravilnosti prejetega
računa na prejemnika, ne na izdajatelja. Torej prejemnik mora skrbeti za to,
da je na računu podjetja Janez Novak d.o.o. napisana davčna številka, pa
naslov z vsemiki pikami in vejicami, pa podpis, pa ...
taglavni
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a taglavni »

Dacar bere samo naše zakone in ne tuje, poleg tega pri nas poslujemo po naših zakonih. Kako pa vi delalate (da je čim manj sumljivo) je pa čisto vaš problem. Probleme zaradi neskladja boste imeli vi in posledice boste tudi nosili vi.

Pameten gospodar posluje tako, da bo ob kontroli imel čim manj problemov zaradi nečesar kar stane dobavitelja nekaj sto tolarjev in je možno rešiti že prej. Delam v podjetju kjer imamo zelo veliko tujih dobaviteljev in smo popolnoma vse prepričali v naš prav. Izgovarjanje, da nočejo poslati računa je popolnoma brezpredmetno in pri dacarjih ne zaleže.

Se popolnoma strinjam, da se preveč komplicira ampak dokler so naši zakoni takšni je to potrebno spoštovat.
LUTi
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a LUTi »

Da ne bo pomote - račun je za storitev in ne za dobavljeno blago, vrednost je ca. 60 € (nisem Stojan Auer :wink: ) in gre v reprezentanco, tako da tudi kolobocije z DDV odpadejo. Sicer vglavnem jaz njim pošiljam račune :lol: (in to kar lepo na papirju...).

Vem pa, da to isto podjetje pošilja take račune tudi svojim strankam v Sloveniji (za dobavljeno blago), tako da očitno s tem ne bi smelo biti težav (sicer tega najbrž ne bi več počeli na ta način, ker bi se menda do sedaj že kdo pritožil).

Bi pa bilo vseeno dobro razčistiti, ali je podjetje pri izdaji računa dolžno upoštevati zakonodajo svoje države ali zakonodajo države, kamor račun gre. V EU so najbrž glede tega dovolj natančno zapisali, kako in kaj mora biti, saj je po mojem razumevanju olajšano medsebojno poslovanje eden od osnovnih razlogov, da EU kot taka danes obstaja. In potem se menda tudi inšpektorji ne morejo obnašati kot šerifi na Divjem Zahodu, ali pač?

Pa še to - tudi pri nas se računi ponavadi tiskajo kar na navaden papir, mar ne? Pa tudi glede podpisovanja nisem prepričan - računi, izdani na pošti, avtocesti ipd. veljajo tudi brez podpisa, ali ne :svprasaj:
Odgovori