akontacija davka za nagradno igro

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mv7
Nov član
Nov član

akontacija davka za nagradno igro

Odgovor Napisal/-a mv7 »

Imam en problem, pa ce mi lahko svetujete.

Na nagradni igri sem zadel nagrado, ki je vredna cca. 145.000 SIT.
Organizator mi je poslal mail, da akontacijo davka od nagrade (to je obruteno cca. 41000SIT) nakažem na njegov TR račun, potem pa bom nagrado prejel po pošti; akontacijo pa pri naslednji dohodnini dobil povrnjeno če ne bom pač presegel tistega zneska za študente. Ali je to v skladu s predpisi da tako zahteva da mu nakažem denar, kaj mi vi svetujete)

Hvala za odgovor! LP
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

V pogojih nagradne igre so določena pravila in med njimi je tudi najbrž pogoj, da je višina nagrade določena v neto znesku. Ker je izplačevalec nagrade dolžan obračunati/plačati davčni odtegljaj, v vašem primeru akontacijo dohodnine, ste mu dolžni dohodnino nakazati vi. Šele po prejemu tega zneska vam bodo izročili nagrado.

Ob letni dohodninski napovedi boste res dobili vrnjeno "preveč" plačano akontacijo dohodnine, če ne boste presegali drugih kriterijev, ki veljajo za obdavčitev študentskega dela.

Lep pozdrav!
mv7
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a mv7 »

najlepša hvala za odgovor. kaj pa v primeru da jaz nakažem denar, pa ne dobim nagrade :| :| :|
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Če se ti to zgodi, ni v veljavi nobenih pravil nagradne igre. Gre preprosto za medsebojno zaupanje. Vračilo plačanega zneska boš kasneje lahko dobil le po sodni poti, če ti ne bi vrnil na drugačen način.

Sicer pa še ponovno: preberi še enkrat pravila nagradne igre: točen znesek nagradne igre, ki vključuje ali ne vključuje morebitne davčne obveznosti.

Lep pozdrav!
mj
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a mj »

Tisti, ki da nagrado mora obračunati in plačati naprej do države. Kako pa z nagrajencem uredi pa je odvisno od vsakega posameznika. Prakticirajo tudi to, da ko pridete po nagrado in jo prevzamete odštejete davek. Oni vam potrdilo o vplačilu in nagrado vi pa njim denar. V januarju pa boste od njih prejeli obvestilo kaj vpisati v dohodnino (v vašem primeru boste verjetno ta obračun že imeli, saj vam bodo ob plačilu dohodnine tudi predložili papir kako so nagrado obračunali kakšna je bruto vrednost, davek in kakšen je neto.
Odgovori