Davek na dobiček pri prodaji stanovanja

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Sajrus
Novinec
Novinec

Davek na dobiček pri prodaji stanovanja

Odgovor Napisal/-a Sajrus »

Pozdravljeni,

zanima me, ali sem kot dedič primoran plačati 20% davka na dobiček ?

Prosim za odgovor, hvala.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Da, če če v podedovanem stanovanju niste imeli prijavljenega stalnega bivališča in ga niste imeli v lasti ter tam tudi dejansko niste bivali vsaj zadnja tri leta pred prodajo. (89. člen zakona o dohodnini)

Lep pozdrav!
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Ali ni v prvem kolenu dedovanje oproščeno dohodnine?
LaraA
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a LaraA »

Kot razumem je Sajrus verjetno podedoval stanovanje in ga zdaj prodaja, seveda pa se mu zdi davek od dobička pri prodaji stanovanja previsok.
Še vedno je neobdavčen dobiček pri prodaji nepremičnine, ki je bila pridobljena pred 1.1.02.
Obstaja pa problem pri ugotavljanju takratne realne vrednosti dedovanih nepremičnin - 91. člen ZDoh-1, ker je pridobljena vrednost v sklepih o dedovanju v večini primerov mnogo prenizka ali pa je sploh ni, torej bi bila osnova za ugotavljanje dobička od prodaje previsoka, kar posledično pomeni tudi precejšen davek državi. V tem primeru je najbolje poiskati zapriseženega sodnega cenilca, da vam preskrbi oceno takratne tržne vrednosti dedovane nepremičnine, priznajo se vam vlaganja v obnovo in strošek cenitve v višini 45.000 SIT. Lep pozdrav in veliko uspeha
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a slovan »

Plačilo davka od dobička od prodaje nepremičnine ni vezano na dedni red, na dedni red je vezan davek na dediščine in darila.

LarA povsem se strinjam z vami, jaz sem razumela njegovo vprašanje zgolj kot vprašanje, če mora plačati davek od prodaje podedovanega stanovanja. Kako se izračuna osnova za davek, kaj se upošteva kot vrednost pri pridobitvi, ste mu pa lepo razložili vi. Iz izkušenje vem, da zapuščinski sodnik vpraša dediče, na koliko cenijo podedovano premoženje ( lahko tudi s cenitvijo) in potem to vpišejo v sklep. Res pa je, da je to osnova za sodne takse.

LP
Odgovori