knjiženje akontacije dohodnine od dejavnosti

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
birsa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

knjiženje akontacije dohodnine od dejavnosti

Odgovor Napisal/-a birsa »

Pozdrav, letos sem pričel na novo za lasten s.p. z dvostavnim knjigovodstvom. V novem kupljenem programu sem moral najprej vse konte popraviti po novem kontnem načrtu za s.p. "Priznani", na veliko reklamirani in hvaljeni izdelovalec programa ponuja isti program, za D.D., d.o.o., s.p., zavode, društva..., kontni plan in vse nastavitve avtomatskega knjiženja ima nastavljene za d.o.o., mi mali reveži (ki imamo že tako manj znanja in izkušenj) si moramo stvari sami nastavljati in odkrivati (je pa to dobra šola).
Stvari se precej razlikujejo od enostavnega knjigovodstva, večino sem rešil, imam pa en problem: kam naj knjižim in kako pozneje zapiram najprej v letošnjem januarju plačano akontacijo dohodnine za lansko leto, potem v aprilu akontacijo dohod. za prve tri letošnje mesece in po oddaji davčnega obračuna še plačano razliko akontacije za lansko leto. Ni mi jasno: vse akontacije dohodnine iz naslova dejavnosti plačujem iz poslovnega računa, po dokončni dohodninski odločbi pa plačam (ali dobim vrnjeno) razliko na osebni račun fizične osebe. A mi zna kdo to na kratko razložit, pa še konte, prosim. Akontacija dohodnine med letom ni strošek dejavnosti, morda je breme podjetnikovega kapitala s konta 901-stanje obveznosti na lastniškem računu. Ali morda davek od dohodka, doseženega z opravljanjem dejavnosti-konto 932, čeprav je med letom to le akontacija in ne dokončni davek.
pepi5
Računovodja
Računovodja
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a pepi5 »

Otvoritveno bilanco si morate točno razdelati - terjatve, obveznosti (tu je tudi obv.za davek od doh.iz dej.). Če v bilanci 2005 niste upoštevali obveznost za plačilo davka od doh.iz dejavnosti (posledično imate verjetno na kto. 9030 večji znesek) ga v otvoritvi prenesite iz 9030 na 260.
Za knjiženje letne akotacije davka od doh.iz dejavnosti uporablja več ljudi različne variante - ena je ta, da akontacije med letom knjižite na 160 (terjatve do države), druga je spet ta, da jo nekateri knjižijo direktno na 260, revizor pa mi je svetoval knjiženje kar preko kto. 810, ker se konec leta ob zapiranju potem razlika prenese na obv.ali terjatve.
Ni narobe nobena varianta, katera vam je bolj "logična" tisto uporabite.
Medletne akontacije knjižite normalno preko TRR s.p., ob odmerni odločbi pa vračilo razknjižite preko prilivov in odlivov iz gospodinjstva - kto. 920.
Odgovori