Račun župniji

Moderator: Mirko Zbačnik

racunalnik
Računovodja
Računovodja

Račun župniji

Odgovor Napisal/-a racunalnik »

Živjo!
Mogoče je za koga izmed vas malce trapasto vprašanje, meni se je pa tu ustavilo :cry: in sem se odločila, da vprašam strokovnjake na tem področju: opravili smo storitev za župnijo-kako je sedaj z računom, ki jim ga pošljemo (DDV je 20 %)?Ali so mogoče davčni zavezanci (zdi se mi, da ne, ker je to verska skupnost, samo ne najdem tega v ZDDV) ali pa nam morajo poslati kakšno potrdilo, kako je pri njih z DDV-jem!
Dež slabo vpliva name :nenene: , zato vas prosim za kakšen nasvet!
Hvala :)
matica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a matica »

Vi izstavite račun tako kot to vedno počnete, torej z obračunanim DDVjem. Kar se tiče davčne številke župnije, pa mislim da jo imajo. Tako kot druga neprofitna društva, niso pa zavezanci za DDV, zato si DDVja ne bodo mogli odbiti.

Lep dan
racunalnik
Računovodja
Računovodja

Najlepša hvala matica :palca:
racunalnik
Računovodja
Računovodja

knjiženje

Sedaj, ko je potrebno knjižiti ta avansni račun za župnijo se mi je pa spet ustavilo. Sej sem vedla, da je prelepo, da bi blo res :sjezik:
V programu moram vpisati pod davčni zavezanec ali pa končni potrošnik. Pod davčni zavezanec ne smem vpisati, ker niso zavezanci za DDV (neprofitna organizacija). Verjetno je treba dati pod končnega potrošnika z 20 % DDV-jem!
Prosim za potrditev!
Hvala in lep dan 8)
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

V programu je po vsej verjetnosti potrebno določiti ali je partner (stranka, kakorkoli je že imenovan v šifrantu) zavezanec za DDV ali ne. Ostalo pa bo program naredil sam. Saj tudi končnim potrošnikom izdate račun z DDV (na vaši strani je vse enako ali je ali pa ne zavezanec za DDV).
anka
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a anka »

ali se ne vpisuje v kir glede na to na kakšen način je račun izdan: po 34.čl. ali 35.čl.?
racunalnik
Računovodja
Računovodja

Kje bi lahko najdla, da je župnija neprofitno društvo??? :cry:
sonja11
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Bohinj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a sonja11 »

Pokličite jih in vprašajte, oni bodo najbolje vedeli, kakšne račune dobivajo in kakšen status imajo :)
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Saj po vsej verjetnosti ni društvo, temveč del verske skupnosti.
racunalnik
Računovodja
Računovodja

Klicala sem pravno službo župnije in mi je gospa povedala, da so v Ajpesu zavedeni pod versko skupnost in niso zavezanci za DDV. Bom jih razvrstila kar med končne potrošnike, pa bo :spomezik:
anka
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a anka »

Zmeda :oops:

ALI SE RAČUNE NE IZDAJA IN NE VPISUJE V USTREZNE STOLPCE GLEDE NA TO KAKO JE RAČUN IZDAN - 34. ČLEN IN 35.ČLEN. PO NOVEM SPLOH NI POTREBNO NAPISATI ID ŠT.????
sonja11
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Bohinj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a sonja11 »

1. pisanje z velikimi črkami pomeni kričanje.. to pa tukaj ni potrebno, upam da niste že tako obupani in na koncu z živci ... :)

2. to kar sprašujete sploh ni novo, ampak velja že od sprememb, ki so bile sprejete ob vstopu v EU - leta 2004 :
Podatke v stolpce se res razporeja glede na to, po katerem členu je bil izdan račun in ID številke ni potrebno navesti na računu, če kupec NI plačnik davka..
Še enkrat preberite pravilnik DDV :wink:
Odgovori