Pisanje potnih nalogov s.p.-ja

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Studentek
Nov član
Nov član

Pisanje potnih nalogov s.p.-ja

Odgovor Napisal/-a Studentek »

Pozdravljeni, ker je tole moj prvi vpis v forum, najprej en lep pozdrav.

Sem študent in imam registriran s.p.

Ukvarjam se z izdelavo spletnih strani in dostikrat moram tudi na sestanke k strankam in bi si rad povrnil potne stroške. Danes prebiram eSeminar o potnih stroških, ki mi je razsjalnik veliko stvari, vendar pa me zanima še nekaj bistvenega..

Ali si lahko izplačujem potne stroške in dnevnice glede na to da sem samozaposleni in bi s tem zmanjšal davčno osnovo, saj bi si delal stroške s prevozom? Čudno se mi zdi, ker sm predlagatelj, odobritelj in podpisnik ena sama oseba. Uporabljam pa svoj osebni avtomobil.
Sestanki so večinoma v isti občini oz. do sedaj še nisem imel sestanka kjer bi prečkal cestninsko postajo. Edini dokument za dokazovanje bi bil lahko zapisnik sestanka, je to dovolj?

Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor.
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Potne stroške si lahko izplačujete, saj imate vendar stroške ko hodite na sestanke. Nobenega razloga ni, da bi vam davkarija to zavrnila. Nikar pa si poti ne izmišljujte. Vodite lahko tudi v excelu (ni potreben potni nalog), kjer je napisano datum, h komu, kdaj in koliko časa in km. Pri meni so bili na davkariji s takimi podatki čisto zadovoljni.
Studentek
Nov član
Nov član

Še nekaj me zanima, npr. kaj pa če grem na seminar kot študent (tako je cena veliko nižja), ali lahko potem dam to v stroške in si pišem še dnevnico (saj ponavadi trajajo seminarji okoli 8ur)?
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Lahko upoštevate stroške, ne pa DDV
Studentek
Nov član
Nov član

Tudi, če nisem zavezanec za DDV ga moram odbiti?

Mislim, da mi je sedaj že večina zadev jasna, tako da si bom spisal program za vodenje teh zadev..

Torej, če grem v Ljubljano in nazaj na enotnevni seminar, ki stane 15.000 SIT in traja 8 ur, mi pripada:
100km poti = 6.900 SIT (kilometrina)
+ 1.800 SIT (dnevnica)
+ 15.000 SIT (za seminar)
+ 760 SIT (cestnina, ena smer je 380 SIT)
+ 1000 SIT (parkirnina)

kar pa je že kar lep strošek, sem prav razumel potne naloge?
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Da prav ste razumeli. S tem, da strošek seminarja poknjižite na osnovi računa, ki se glasi na vaš s.p. ali na podlagi računa, ki se glasi na vas osebno ( v tem primeru ga priložite potnemu nalogu ) Za cestnino in parkirnino morate imeti listke in morajo biti priloženi potnemu nalogu. Bodite pozorni na datum in uro na listku za cestnino, da se ne bo preveč razhajalo s vašo uro odhodna in prihoda na potnem nalogu ( azradi obračuna dnevnice )

Lp,

MG
Odgovori