izobraževanje v j.sektorju

Odgovori
mojca1
Nov član
Nov član

izobraževanje v j.sektorju

Odgovor Napisal/-a mojca1 »

Pozdravljeni "delavci" javnega sektorja!

Prosim za nasvet, tudi informacijo glede šolanja v javnem sektorju.
Če imam visoko izobrazbo, opravljam delo knjigo., kaj bo v novem plačnem ssistemu, še vedno bom tazadnji "rep". Kako lahko napredujem v računovodstvu javnega sektorja. Ali obstaja kako izobraževanje - kot računovodja in kakšna je oblika izobraževanja. Imam le kolegico , ki se je izobraževala kot pooblaščeni revizor, predavanje le v LJ, kar obsežen program 9 ali 10 izpitov in na koncu dipl. delo. Ali je še kakšna enostavnejša oblika, da bi bila zanimiva za v JS, pa tudi v mojem podeželju namreč doma sem iz Podbočja?
Hvala za informacije!
Evida
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Evida »

Mislim, da bo podobno v novem plačnem sistemu. Če boste na delovnem mestu knjigovodja, kjer se zahteva V. stopnja vam ne bo nič pomagalo, da imate končano višjo šolo :cry: . Menim, da bodo pod "bolj zahtevna" delovna mesta razvrščena le npr. vodja računovodstva, kjer bo pogojev več (da bo število zaposlenih v računovodstvu več kot 5, ipd.) Tisti, ki smo že sedaj sami za vse in delamo vse od A do Ž pa bomo ostali v istem žepku, bolj pri dnu. :sbolan:
Evida
mojca1
Nov član
Nov član

izobraževanje

Groza in sistem!

Ali mi lahko kdo posreduje, kako poteka izobraževanje za pooblaščenega računovodja v javnih financah?

Gledam naprej, sodelavec računovodja bo šel v 4 letih v penzijo, torej ali bom primerna kot dipl. ekon. ali bi mora biti še kaj več??
lp
kvrcko
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a kvrcko »

Pojdite na stran Center of exellence /www.cef-see.org/ - pravkar poteka razpis za pooblaščenega računovodjo. Malo pobrskajte in boste našla prijavnico.

Lep vikend
Tina
mojca1
Nov član
Nov član

izobraževanje v j. sektorju

Sem čitala, vendar bolj malo razumem, kako gre to, to je študij na daljavo, če prav razumem. Ali ima kdo že za sabo to izobraževanje, kako to izgleda, ali je to v angleškem jeziku ali v slovenskem? Kako so organizirana predavanja, izpiti?
Pravzaprav je to izobraževanje namenjeno neposrednim uporabnikom?
Če ima kdo kakšno inf. iz prve roke.
Mislim, da je to zelo zahtevna stvar, ane?
kvrcko
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a kvrcko »

Enostavno pokličite na center in boste izvedela vse iz prve roke. So zelo prijazni.

Slišala sem, da je zahtevno in da je v slovenskem jeziku.

Lp
Tina
rinas
Novinec
Novinec

Izobraževanje v javnem sektorju

Odgovor Napisal/-a rinas »

Pozdravljeni!

Upam, da vas še zanimajo informacije v zvezi z izobraževanjem računovodij v javnem sektorju, ki ga izvaja CEF..

Glede na to, da je za mano eno leto tega izobraževanja .. ravno kar smo imeli zadnji izpit v prvem letniku, vam lahko predstavim nekaj MOJIH POGLEDOV!! na svet, kar se tiče tega izobraževanja.

Najprej operativna izvedba izobraževanja- študent se lahko odloči za :
- eno leto študija (pridobitev certifikata) ali
- dve leti študija ( pridobitev diplome)
CEF nam za vsak premet posreduje literaturo na CD-jih, ki jo mora na to študent sam preštudirati.Za vsak izpit imamo na voljo približno 2 meseca časa. Kot pomoč so študentom organizirane konzultacije s tutorji..kolikor se spomnim, jih je za posamezni izpit v povprečju nekje 5. Nato sledi izpit. Poleg tega pa imamo forum, na katerem komuniciramo med sabo in s tutorji. Naj vam povem, da so v prvem letniku 4 izpiti ( 3 izpiti in 1 seminarska naloga ) in v drugem letniku 4 izpiti. Za vsak izpit je literature nekje okoli 300 str A4. Študent izpit opravi, če doseže več kot 50 točk, v kolikor doseže več kot 40 točk, pa mu izpita ni potrebno ponavljati, seveda pod pogojem da v enem letniku več kot 175 točk.

Do tu vse lepo pa prav.. drugače pa vam iskreno povem, da če bi mi kdo preden sem se v izobraževanje vključila povedal, kako stvari stojijo, se za izobraževanje ne bi niti slučajno odločila. Čeprav je izobraževanje za nas bilo še brezplačno, se mi danes zdi zguba časa, energije in živcev. Da pa bi za izobraževanje morala plačati in to znesek, ki da CEF pričakuje od študentov v letošnjem letu, bi dobesedno znorela.

Literatura je v slovenskem jeziku, vendar prevod tako katastrofalen, da na konzultacijah skoraj da nismo počeli drugega, kot popravljali napake v gradivu. Tako da od konzultacij glih nismo kaj prida odnesli, razen tega, da smo se študenti še v živo spoznali, popili kavo in malo počvekali. Če vam povem, da je so bili organizatorji prisiljeni pri dveh izpitih nekoliko znižati kriterij zaradi slabega prevoda oz dvoumno sestavljenih izpitnih nalog, mislim da drug komentar ni več potreben.

Posamezen izpit traja nekje 3 ure in to v zadušljivi predavalnici, ker ni prostora niti toliko, da bi lahko človek na mizo normalno odložil papir formata A4 in ti listi in pisala konstantno padajo na tla.

Ocenjevanje izpita so nam tutorji skozi vse konzultacije predstavljali kot izredno pošteno in neprimerljivo boljše kot je slovenski način ocenjevanja. Namreč študent naj ne bi bil kaznovan za napako večkrat - pomemben je postopek in ne toliko rezultat .. kaj naj rečem drugega kot samo BLA BLA ..

Po opravljanju prvega izpita smo se študentje združili in CEF-u jasno in glasno izrazili nezadovoljstvo.. res da ne pisno, pa vendarle... Rezultat vsak študent je dobil 10% »bonus točk« ... Po drugem izpitu, ki ni bil nič kaj boljši, kvečjemu slabši kot prvi, smo študentje podpisali peticijo in jo naslovili na CEF, s prošnjo oz zahtevo, da se stvari spremenijo.. dosegli smo : NIČ !!! Peticije oz skupinske pritožbe niso hoteli obravnavati (beri: vrgli so jo v koš).

V predstavitveni brošuri je navedeno, da po uspešno opravljenem prvem letniku študent pridobi mednarodni certifikat CIPFA. Aha .. seveda .. Kolikor nam je znano študentje, ki so končali prvi letnik lani (generacija pred nami) do danes še niso prejeli certifikata .. sploh pa je vprašanje kako bo s tem certifikatom, saj naj bi ga izdal CEF in ne CIPFA. Torej je ZELO vprašljiva mednarodna veljavnost tega certifikata.

Pa da ne bo pomote, niti slučajno študentje nismo pričakovali, da bo študij enostaven, saj imamo vendarle vsi dokončano fakultetno izobrazbo in smo dovolj stari, da se zavedamo, da je potrebno vložiti kar nekaj truda in časa, da se človek pripravi za izpit.

Skratka, zgodbic in anekdot o tem izobraževanju je toliko, da je vse skupaj že rahlo brez veze.

Študij bom dokončala, ker so mi ga plačali drugi. Če pa bi ga morala financirati sama, pa bi se raje odločila za magistrski študij, ki je resda nekoliko dražji, vendar veš kaj lahko pričakuješ in kaj se pričakuje od tebe. Rezultat pa je formalno priznana izobrazba !

LP

Rinca
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a helena »

Se je za zamislit, kam pluje javni sektor! :sbolan:
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Tukaj pa imam jaz nekaj pripomb. Sem namreč iz prve generacije študentov, ki je študirala v angleškem jeziku. Smo tudi edini, ki bomo imeli mednarodno priznan certifikat. Za prvi letnik smo ga dobili, ko so bili izpiti za prvi letnik zaključeni.
Od študija sem odnesla veliko, še posebej ker je bila možna primerjava med angleškim in slovenskim sistemom. In kruto spoznanje, da imamo mi zadeve tako komplicirane, da imajo z njimi težave tudi tisti, ki bi morali zadeve obvladati do potankosti.
Odgovori