Koliko dopusta, če menjaš delodajalca

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
marjetkak
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

Koliko dopusta, če menjaš delodajalca

Odgovor Napisal/-a marjetkak »

Prosim za pomoč, imam eno vprašanje.
Nekaj let sem neprekinjeno zaposlena, v lanskem letu sem 15.6.05 zaključila delo pri enem delodajalcu in s 16.6.05 nastopila delo pri drugem. Pri prvem delodajalcu nisem koristila tekočega dopusta (vendar potrdila o tem nimam - gre za manjše - neurejeno podjetje).
Pri novem delodajalcu smo v pogodbi navedli, koliko dni dopusta mi letno pripada in sem ga del lani izkoristila. Sedajle smo pa želeli uskladiti, koliko še imam lanskega dopusta, in so mi sporočili, da mi za lansko leto priprada sorazmerni delež 7 mesecev * 2 dni = 14 dni.
Je to možno, da imam torej pravico do koriščenja dopusta za lansko leto le 14 dni, pri tem pa ni bilo prekinitve zaposlitve?
Hvala za odgovore, Lp.
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Pripada vam celoten dopust, samo načeloma je tako, da če med letom (pri vas pol leta) menjate delodajalca, da vam pri vsakem pripada pol dopusta in pol regresa. Morda se bi lahk s starim delodajalcem dogovorili za potrdilo, da dopusta niste koristili, z novim pa da vam prizna še kakšen dan.
jurek
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a jurek »

katrijn napisal/-a: Morda se bi lahk s starim delodajalcem dogovorili za potrdilo, da dopusta niste koristili, z novim pa da vam prizna še kakšen dan.
A je nujno potrdilo starega delodajalca?
Ker pravite "z novim pa da vam prizna še kakšen dan" to razumem,
da novi delodajalec kljub potrdilu prejšnjega ni obvezan dati še tisto razliko dopusta?
V tem primeru bi verjetno novi delodajalec dal kak dan dopusta tudi na "besedo". A je kak problem , če gre delavec na dopust za kak dan več, če se delodajalec s tem strinja, čeprav bi delavcu po predpisih pripadalo manj dopusta?
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Brez potrdila prejšnjega delodajalca o izkoriščenih dnevih dopusta je nemogoče da vam delodajalec da še kakšen dan dopusta (govorim o prev postu - marjetak), saj je sam izjavil da prizna 14 dni dopusta.

Če se z delodajalcem dogovorite imate seveda lahko kakšen extra dan.
Odgovori