Zavrnjen zadnji možni termin za dopust-NUJNO!!
Moderator: Mirko Zbačnik
Zavrnjen zadnji možni termin za dopust-NUJNO!!
Direktorju podjetja sem oddala pisno vlogo za izrabo sorazmernega dela letnega dopusta in sicer za zadnji možni rok, t.j. zadnjih 8 dni pred prekinitvijo delovnega razmerja. Vem, da imam po zakonu pravico do izrabe teh 8 dni in da je njegova dolžnost, da mi izrabo omogoči, vendar je mojo vlogo zavrnil. Ne vem, če kljub vsemu lahko ostanem doma (dopust naj bi namreč imela od konca naslednjega tedna dalje), ali naj raje prihajam v službo. Prosim za nasvet !!!
Ali naj se obrnem na inšpekcijo za delo ??? Kje je v Mariboru ???
Če so vsa vrata zaprta, še vedno ostane okno
Luna
Ali naj se obrnem na inšpekcijo za delo ??? Kje je v Mariboru ???
Luna
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
To je link: http://www.maribor.si/povezave/izpis_po ... &pov_id=84 , kot kaže druge možnosti ni. Takoj se obrnite nanj, kajti to je vaša pravica, ki je delodajalec ne sme ovirati.
Ne odlašajte, klic je lahko anonimen.
Mirko
Ne odlašajte, klic je lahko anonimen.
Mirko
Mirko hvala!
Smola je le, da ima inšpekcija za delo uradne ure le ob ponedeljkih in sredah od 8h do 10h, jaz pa ne vem, ali naj od poslovne sekretarke vzamem svojo vlogo, na katero je direktor lastnoročno pripisal le "ni odobren". Na vlogi sem namreč zapisala, da v kolikor do dneva pred nastopom dopusta ne prejmem pisnega odgovora na vlogo, smatram, da mi je dopust odobren.
Kaj mislite vi?
Luna
Smola je le, da ima inšpekcija za delo uradne ure le ob ponedeljkih in sredah od 8h do 10h, jaz pa ne vem, ali naj od poslovne sekretarke vzamem svojo vlogo, na katero je direktor lastnoročno pripisal le "ni odobren". Na vlogi sem namreč zapisala, da v kolikor do dneva pred nastopom dopusta ne prejmem pisnega odgovora na vlogo, smatram, da mi je dopust odobren.
Kaj mislite vi?
Luna
Sem površno prebrala glede začetka dopusta (konec naslednjega tedna). Imate dovolj časa za vse. Kot sem prej napisala, ne prehitevajte. Ko boste uradno dobili negativen odgovor, ga opozorite, da krši vaše pravice in da boste urgirala naprej. Če se ne bo premislil, kličite na inšpekcijo. Če pa z odgovorom zavlačuje vsekakor pokličite na inšpekcijo, prvi uradni dan.
LP
LP
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
JULIJAM, če se dogodijo vaša predvidevanja, se bo primer zagotovo reševal na Delovnem in socialnem sodišču. Namreč kljub temu, da delovno razmerje preneha, bi bila oškodovana za pravice, ki ji gredo po prenehanju. V tem primeru ne bi mogla uveljavljati pravice na zavodu za zaposlovanje. <font color="red">Delavka ima vso pravico do dopusta, in delodajalec ji te pravice ne sme kratiti.</font id="red">
Mirko
Mirko
Eno odvetniško mnenje: "Kaj pa more delodajalec delavcu, če gre na dopust brez sporazuma tik pred prenehanjem delovnega razmerja?!".
Pravic na zavodu za zaposlovanje pri sporazumnem prenehanju delovnega razmerja delavec nima.
Pri nas še ni vpeljan sistem priporočil. Tako delodajalci prakticirajo zadrževanje delovnih knjižic. S pomočjo inšpekcije za delo se da to urediti. A vseeno ostane madež na delavcu, ko k novemu delodajalcu ne more prinesti delovne knjižice.
lp
Pravic na zavodu za zaposlovanje pri sporazumnem prenehanju delovnega razmerja delavec nima.
Pri nas še ni vpeljan sistem priporočil. Tako delodajalci prakticirajo zadrževanje delovnih knjižic. S pomočjo inšpekcije za delo se da to urediti. A vseeno ostane madež na delavcu, ko k novemu delodajalcu ne more prinesti delovne knjižice.
lp
MATINA, če delavka samovoljno odide na dopust jo lahko delodajalec odpusti, ker je izostala iz dela več kot 3 dni, to se vpiše v delovno knjižico.
Težava v primeru je da delodajalec lahko delavcu zavrne koriščenje dopusta v primeru ogorženega delovnega procesa (ZDR). In, če delodajalec dejansko zavrne iz tega razloga je potem teško dokazati ali je bil proces ogorožen.
LP, Jam
Težava v primeru je da delodajalec lahko delavcu zavrne koriščenje dopusta v primeru ogorženega delovnega procesa (ZDR). In, če delodajalec dejansko zavrne iz tega razloga je potem teško dokazati ali je bil proces ogorožen.
LP, Jam
Res nimam izkušenj s tem. Ko sem sama dala odpoved, sem se z odvetnikom posvetovala o dolžini odpovednega roka. V mojem primeru je šlo vse gladko. Takrat mi je rekel, kar sem napisala.
Nekje sem prebrala, da je prepovedano karkoli vpisovati v delovno knjižico.
Brala sem o možnih odškodninah. V tem primeru mora delodajalec dokazati, da je delavka z odhodom na dopust povzročila škodo podjetju. Ker okoliščin v tem primeru nihče ne pozna, je težko karkoli reči.
Vsekakor bi bilo dobro, da se Luna posvetuje s pravnikom (sindikat, delovna inšpekcija, odvetniki,...).
lp
Nekje sem prebrala, da je prepovedano karkoli vpisovati v delovno knjižico.
Brala sem o možnih odškodninah. V tem primeru mora delodajalec dokazati, da je delavka z odhodom na dopust povzročila škodo podjetju. Ker okoliščin v tem primeru nihče ne pozna, je težko karkoli reči.
Vsekakor bi bilo dobro, da se Luna posvetuje s pravnikom (sindikat, delovna inšpekcija, odvetniki,...).
lp