PLAČILO NAMESTO DOPUSTA

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
apollonia
Nov član
Nov član

PLAČILO NAMESTO DOPUSTA

Odgovor Napisal/-a apollonia »

Zdravo,

zanima me če kdo ve, koliko je plačilo za en dan dopusta in kako se to izplača, ali je potrebno plačati prispevke na to?

Hvala in lp,
a
mj
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a mj »

URNA POSTAVKA JE ODVISNA OD VAŠE PLAČE, KI JO IMATE. DOPUST SE PLAČA TAKO KOT IZRABLJEN DOPUST. ODVISNO OD DELODAJALCA!
DOPUST JE ISTO KOT REDNO DELO - PLAČA SE VSE, PRISPEVKI ITD
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Po ZDR ima delavec dolžnost iztkoristiti dopust, prav tako pa ima delodajalec dolžnost to pravico omogočiti. S tega stališča načeloma ni možno plačilo dopusta.

Obstaja pamožnost izplačila dopusta kot odškodnino, če delodajalec zaradi ogrožanja delovnega procesa, oziroma zaradi realizacije naročil ni mogel tega omogočiti delavcu koriščenje dopusta. Odškodnina je (po mojem mnenju) v višini plače, oziroma se o tem dogovorita delavec in delodajalec.

Kar tako "na pamet" in brez razloga pa to ni priporočljivo. Dopust ima svoj namen, to je, da se delavec odpočije in si nabere novih moči. Na daljši rok neizkoriščenje dopusta in prekomerno delo negativno vpliva na samo moralo in posledično tudi na storilnost. Dokazano vpliva tudi na povečanje bolniškega staleža (vem iz konkretnih primerov).
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
apollonia
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a apollonia »

Kako pa bi tolmačili spodnji člen ZDR:

166. člen
(neveljavnost odpovedi pravici do letnega dopusta)

Izjava, s katero bi se delavec odpovedal pravici do letnega dopusta, je neveljavna. Neveljaven je tudi sporazum, s katerim bi se delavec in delodajalec dogovorila o odškodnini za neizrabljeni letni dopust, razen ob prenehanju delovnega razmerja.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Točno to, kar sem vam napisal.

Se opravičujem - ušlo mi je določilo, da je to možno le ob prenehanju delovnega razmerja, sicer ne. V pol leta, do 30. junija, ko ima pravico izrabiti preostanek dopusta, se bo verjetno našel čas za koriščenje le-tega.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

Tako je. Tudi mi smo plačali odškodnino za neizkoriščen dopust delavcu, ki mu je prenehalo delovno razmerje. Višina odškodnine je bila enaka višini nadomestila za LD, če bi ga koristil. Do te višine je tudi davčno priznan odhodek.
slava
Odgovori