eno majhno pomoč potrebujem - spet [:I]
če s.p. plača račune z gotovino - ali jih vodite preko blagajne ali jih vodite kot da je pač lastnik plačal s svojim denarjem in normalno na dobavitelje?
upam, da sem jaz tole sedaj zakomplicirala v mejah normale
HVALA
s.p.-računi
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Vse je odvisno tudi od vašega programa in zajemanja podatkov za obračun DDV. Nekateri programi imajo ločeno evidenco dobaviteljev, plačanih z gotovino. Po mojem je bolje, da jih vodite tudi na 220 in na 100. Jaz jih vodim na ta način; tako je je možen obračun DDV, ter lažje nastavitve avtomatskih knjiženj.
Po mojem je varianta vodenja teh računov tudi brez blagajne, da jih knjižimo kot obveznost do lastnika (285); povrnemo mu na njegov TRR. Nisem še zalsedil, da bi kdo vodil na terjatvah (SK 16 npr.), če mu damo denar "v naprej".
Mirko
Po mojem je varianta vodenja teh računov tudi brez blagajne, da jih knjižimo kot obveznost do lastnika (285); povrnemo mu na njegov TRR. Nisem še zalsedil, da bi kdo vodil na terjatvah (SK 16 npr.), če mu damo denar "v naprej".
Mirko
Vse je odvisno tudi od vašega programa in zajemanja podatkov za obračun DDV. Nekateri programi imajo ločeno evidenco dobaviteljev, plačanih z gotovino. - moj žal NIMA 
Po mojem je varianta vodenja teh računov tudi brez blagajne, da jih knjižimo kot obveznost do lastnika (285)
ja to se mi zelo dopade ja (285)
Kaj pa 920 konto kjer so pretoki?
Po mojem je varianta vodenja teh računov tudi brez blagajne, da jih knjižimo kot obveznost do lastnika (285)
ja to se mi zelo dopade ja (285)
Kaj pa 920 konto kjer so pretoki?
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Pri nas smo prej uporabljali 285, ko je bil pa predpisan 920, smo se pa odločili, da imamo v okviru 920 dva konta: na enega vpisujemo denarne pretoke med s.p. in gospodinjstvom, na enega pa takele račune. Tudi ne delamo blagajne, zaradi znižanja stroškov za stranko, ampak mislim, da je veliko bolj pregledno in pametno, da se blagajna vodi, čeprav ni predpisana. 
Tudi jaz knjižim na 920 z analitiko za plačevanje računov (npr. 9200) in za pretoke med osebnim TR in poslovnim TR (npr. 9201) saj je s standardom predpisano, da je potrebno v primeru, ko se ne vodi blagajna imeti ločeno evidenco za vse vrste gotovinskega prometa.
V primeru, ko je s.p. tudi zavezanec za DDV pa se vsi računi seveda knjižijo preko KPR in se v tem primeru tak račun poknjiži na /220 in imamo dodatno knjižbo zapiranja obveznosti 220/9200.
V primeru, ko je s.p. tudi zavezanec za DDV pa se vsi računi seveda knjižijo preko KPR in se v tem primeru tak račun poknjiži na /220 in imamo dodatno knjižbo zapiranja obveznosti 220/9200.
<font size="1"></font id="size1"><font size="1"></font id="size1"><font size="1"></font id="size1">
V primeru s.p. knjižim račune plačane z gotovino preko 920. V okviru
konta dodam možnost dodajanja dobavitelja, ter se tako avtomatično
poknjiži račun tudi v DDV evidence, saj za DDV način plačila ni
pomemben. Čim manj kontov, tem bolje. Pozdrav, Gordana
V primeru s.p. knjižim račune plačane z gotovino preko 920. V okviru
konta dodam možnost dodajanja dobavitelja, ter se tako avtomatično
poknjiži račun tudi v DDV evidence, saj za DDV način plačila ni
pomemben. Čim manj kontov, tem bolje. Pozdrav, Gordana