Poslujem z davčnimi zavezanci, ki so zavezanci za DDV (obvezno SI pred DŠ)in takimi, ki niso zavezanci za DDV.
Prosim za odgovor kako mora biti na računu izpisan literal (naziv polja) za DŠ v primeru, da stranka ni zavezanec za DDV.
Ali mora pisati
- Davčna številka: xxxxxxxx
Ali lahko piše tudi
- Ident.št. za DDV: xxxxxxxx (brez SI za stranko, ki ni zavezanec za DDV)
Program je po vstopu v EU popravljen tako, da namesto <b>Davčna številka </b>v vseh primerih piše <b>Ident.št. za DDV</b> pa ne vem, če je to v skladu s predpisi.
Za odgovor bi bil zelo hvaležen.
vsebina literala za DŠ
Moderator: Mirko Zbačnik
Vidim, da je veliko vpogledov in nobenega odgovora na moje vprašanje. Mogoče sem nerodno zastavil vprašanje. Po spremembah zaradi vstopa v EU moram zdaj izdati prvi račun stranki, ki ni zavezanec za DDV (v bazi imam samo 4 take stranke). Prej sem imel na fakturi pri podatkih stranke napisano sledeče:
Davčna številka: 12345678
Zdaj so mi program popravili tako, da avtomatsko namesto
<b>Davčna številka:</b>
napiše
<b>Ident.št.za DDV:</b>
kar je v primeru, da je stranka res zavezanec za DDV čisto pravilno, ker mi napiše
Ident.št.za DDV:SI12345678
V primeru, ko pa stranka ni zavezanec za DDV (tako fakturo moram zdaj izdati), mi pa tudi napiše ta tekst, sledi pa davčno številka brez SI, torej takole
Ident.št.za DDV:12345678
Po novem v takem primeru sploh ni treba pisati davčne številke, toda program mi to avtomatično natisne.
Ali moram ponovno poklicati programerja, da spremeni program, kar me bo spet nekaj koštalo ali lahko izdam takšno fakturo?
Ali je ta tekst tako moteč, da lahko stranka takšno fakturo zavrne ali je mogoče to celo kakšen prekršek?
Jaz sem zavezanec za DDV in zame je na fakturi napisano v redu (Ident.št. za DDV:SI12345678), moje vprašanje se nanaša na napisane podatke o stranki, ki pa ni zavezanec za DDV.
Davčna številka: 12345678
Zdaj so mi program popravili tako, da avtomatsko namesto
<b>Davčna številka:</b>
napiše
<b>Ident.št.za DDV:</b>
kar je v primeru, da je stranka res zavezanec za DDV čisto pravilno, ker mi napiše
Ident.št.za DDV:SI12345678
V primeru, ko pa stranka ni zavezanec za DDV (tako fakturo moram zdaj izdati), mi pa tudi napiše ta tekst, sledi pa davčno številka brez SI, torej takole
Ident.št.za DDV:12345678
Po novem v takem primeru sploh ni treba pisati davčne številke, toda program mi to avtomatično natisne.
Ali moram ponovno poklicati programerja, da spremeni program, kar me bo spet nekaj koštalo ali lahko izdam takšno fakturo?
Ali je ta tekst tako moteč, da lahko stranka takšno fakturo zavrne ali je mogoče to celo kakšen prekršek?
Jaz sem zavezanec za DDV in zame je na fakturi napisano v redu (Ident.št. za DDV:SI12345678), moje vprašanje se nanaša na napisane podatke o stranki, ki pa ni zavezanec za DDV.
Predlagam, da preberete ZDDV. Ta določa obvezne elemente računa za davčnega zavezanca. Obvezna vsebina je pogoj za pridobitev pravice do odbitka vstopnega DDV, medtem ko obveznost za obračun DDV s strani prodajalca nastane tudi, če vsebina računa ni povsem skladna z zakonom (ima račun več elementov). Mali zavezanec tako ali tako nima pravice do odbitka vstopnega DDV, zato je lahko na računu tudi kak podatek, ki morda tam ne bi sodil. Zaradi tega ne bo kupec nič pridobil ali izgubil, vaš prekršek pa bi bil samo v primeru, da DDV ne bi obračunali ali bi ga obračunali narobe.
Sam izraz "ID za DDV" in podobno z ZDDV ali PZDDV ni predpisan. Izraz pred ID mora biti tak, da je jasno, da gre za ID številko, saj sta na računu vsaj dve ID številki (dobaviteljeva in kupčeva) zato je logično, da moramo pred ID napisati katera številka je to.
Sam izraz "ID za DDV" in podobno z ZDDV ali PZDDV ni predpisan. Izraz pred ID mora biti tak, da je jasno, da gre za ID številko, saj sta na računu vsaj dve ID številki (dobaviteljeva in kupčeva) zato je logično, da moramo pred ID napisati katera številka je to.