devizna plačila

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

devizna plačila

Odgovor Napisal/-a slava »

V podjetju imamo precej plačil v tujino. Prej nisem imela izkušenj z deviznimi plačili, zato sem nadaljevala po njihovem ustaljenem načinu in sicer:
za vsako plačilo je potrebno v rednik odložiti kopijo računa oz. drugega dokumenta na osnovi katerega je bilo plačilo izvedeno, ter bančno potrdilo o plačilu v tujino. Ta "evidenca bi naj bila potrebna v primeru devizne inšpekcije".
Ker pa je teh plačil vsako leto več, me zanima ali je to še vedno potrebno?
Ali ima kdo izkušnje z devizno inšpekcijo in kaj gledajo?
slava
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Kolikor je meni znano devizne inšpekcije kot takšne že zdavnaj ni več.

Kako imate vi urejene dokumente nobene inšpekcije ne zanima. Važno je da dobijo podatke in dokumente, ki jih zahtevajo.

Plačilo v tujino ( obr. 1450n) je le devizni plačilni instrument enakovreden domačemu plačilnemu nalogu in ni potrebno z njim nič drugače ravnati kot z domačo dokumentacijo.

Lp,

MG
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

Že vnaprej se opravičujem, če morda sprašujem neumnosti, vendar nikoli ni bilo časa za poglabljanje v te zadeve.
TRR imamo pri dveh bankah. Pri eni si za plačilo v tujino lahko izpišemo
obrazec, na katerem tudi lepo piše obr. št. 1450, pri drugi pa samo "sprejem naloga za nakazilo v tujino", kasneje pa dobim še obvestilo o nakazilu.

Torej bi bilo dovolj, če plačilni nalog priložim bančnemu izpisku?
Res je že toliko evidenc in statistik, da se mi zdi nesmiselno voditi nekaj, kar ni potrebno.

Kje bi lahko prebrala kaj več?
slava
Odgovori