BONITETA ZA UPORABO SLUŽBENEGA TOVORNEGA VOZILA-SUPER NUJNO

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ZDENKAP
Novinec
Novinec
Kraj: CELJE

BONITETA ZA UPORABO SLUŽBENEGA TOVORNEGA VOZILA-SUPER NUJNO

Odgovor Napisal/-a ZDENKAP »

ZDOH-1 PIŠE, DA SE BONITETA OBRAČUNAVA SAMO OD UPORABE SLUŽBENIH "OSEBNIH" VOZIL, NE PA OD TOVORNIH. V NAŠEM PRIMERU GRE ZA AVTO, KATEREGA HOMOLOGACIJA JE POTRJENA KOT TOVORNO VOZILO AMPAK JE ESTETSKO OBLIKOVANO TAKO, DA SE LAHKO UPORABLJA TUDI ZA PREVOZ OSEB. OMENJENO SLUŽBENO TOVORNO VOZILO SMO NABAVILI PREKO OPERATIVNEGA LEASINGA OZ. S POSLOVNIM NAJEMOM. KAJ JE ZA NAS OSNOVA ZA OBRAČUN BONITETE, (ČE BI JO OBRAČUNALI) GLEDE NA TO, DA NE VEMO KAKŠNA JE BILA NABAVNA VREDNOST VOZILA. MI RAZPOLAGAMO SAMO S PODATKOM, KAKŠNA JE POGODBENA VREDNOST NAJEMA ZA 36 MESECEV. ALI MI LAHKO POMAGATE, KER SE MI ZA INFORMACIJE ZELO MUDI.
LP
ZDENKA P.
Zoris
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Zoris »

Osnova za izračun višine "bonitete" je višina mesečnega poslovnega najema in višina ostali stroškov v zvezi z avtomobilom. Verjetno pa je v pogodbi operativnega leasing-a tudi določeno maksimalno število km in kako se ti km zaračunajo.
Naredite preračun, koliko v povprečju prevozite za prevoz blaga-materiala na en mesec in koliko prevozite za osebne potrebe. Znesek najema delite z vsemi opravljenimi km in pomnožite z km za osebne potrebe.

Če pa je bil vaš namen operativnega leasing-a samo uporaba vozila za osebne potrebe, pa morate to zaračunati delavcu v celoti. Pri vsem tem pa ne pozabiti tudi na eventuelne ostale stroške, ki nastanejo v zvezi z avtomobilom (gorivo, zavarovanja in podobno).

Lp
Odgovori