Prosim za pomoč. Delavec se vozi z lastnim vozilom na delo. Ali je davčno priznan strošek cena mesečne vozovnice ali enosmerne vozovnice javnega prevoza, ker so te cene različne?
Zanima me predvsem kako se pri mesečni vozovnici obračuna pri plači, če je delavec odsoten npr. zaradi bolniške ali dopusta. Ali ta znesek ostane enak?
Ne če plačujete delavcu mesečno vozovnico, mu pač pripada mesečna vozovnica. Saj ne more kupiti mesečno vozovnico in reči na blagajni, da mu en dan odšteje.
Če se pa plačuje delavcu po dejanskem prihodu dnevna karta ali pa če ne more biti javni prevoz je potem km potem pa se obračuna glede na dneve prisotnosti.
V IKSu 08/05 na strani 128 sem zasledila odgovor, da se pri mesečnih vozovnicah, izvzame iz davč.osnove znesek izračunan na podlagi cene enosmerne vozovnice in števila dni prisotnosti na delu.
Ker sem tudi sama razmišljala, da je znesek mesečne karte fiksen, (kakor ste napislai vi 3739) ne glede na to če je delavec odsoten sem želela slišati še ostala mnenja.
Na to temo je bilo že marsikaj rečeno, če pobrskat po formu boste našli različne razlage.
Meni bi se najbolj pravična zdela naslednja rešitev:
- izplačilo mesečne vozovnice dokler ne presega vrednosti dnevnih vozovnic za oddelane dni
- drugače izplačilo dnevnih vozovnic za oddelane dneve.