Izračun amortizacije
Moderator: Mirko Zbačnik
Izračun amortizacije
Pozdravljeni! Ali mi lahko kdo napiše formulo po kateri se izračunava amortizacija OS (npr. kupili star osebi avto NV 1.100.000 sit) (star 11 let), mi smo ga omeli v uporabi 6 let. LP
Darja
oz. najbulš da vam kr povem kaj me muči!
V ponedeljek mam tekmovanje iz računovodstva in nikjer ne najdem formule za izračun amortizacijske stopnje in ostalih podanih zadev:
stroj ki smo ga dali v uporabo je vreden 6.200.000 sit
preostanek vrednosti je 200.000
uporabna doba pa je 10 let
-------------------------------------------------------------------------------
Izračunat pa morem:
- amortizacijski znesek, ki naj bi bil 6.000.000 (to mi je logično)
- amortizacijska stopnja (po rešitvahm, ki mi jih je dala profesorica naj bi bla 10%, sm nevem kje jo je dobila)
- mesečna amortizacija (ta naj bi bla po prof. izračunih 50.000, se pravi da jo je ona računala od amortizljivega zneska, samo ali je to pravilno? Ali je treba mesečno amortizacijo računat od celotne vrednosti stroja?)
Tok, da če bo kdo v nedeljo, al pa v poneeljek zjutraj gor naj prosm pomaga
l.p. mico
V ponedeljek mam tekmovanje iz računovodstva in nikjer ne najdem formule za izračun amortizacijske stopnje in ostalih podanih zadev:
stroj ki smo ga dali v uporabo je vreden 6.200.000 sit
preostanek vrednosti je 200.000
uporabna doba pa je 10 let
-------------------------------------------------------------------------------
Izračunat pa morem:
- amortizacijski znesek, ki naj bi bil 6.000.000 (to mi je logično)
- amortizacijska stopnja (po rešitvahm, ki mi jih je dala profesorica naj bi bla 10%, sm nevem kje jo je dobila)
- mesečna amortizacija (ta naj bi bla po prof. izračunih 50.000, se pravi da jo je ona računala od amortizljivega zneska, samo ali je to pravilno? Ali je treba mesečno amortizacijo računat od celotne vrednosti stroja?)
Tok, da če bo kdo v nedeljo, al pa v poneeljek zjutraj gor naj prosm pomaga
l.p. mico
Za tvoje tekmovanje potrebuješ naslednje podatke:
1. Amortizacijski znesek (pravilno je amortizirljiv znesek ali enostavneje osnova za amortizacijo) je nabavna vrednost zmanjšana za ocenjeno preostalo vrednost. Preostala vrednost se določi le pri pomembnih osnovnih sredstvih in se preverja na koncu vsakega poslovnega leta.
V tvojem primeru je: 6.200.000 minus 200.000= 6,000.000 osnova za amortizacijo.
2. Amortizacijska stopnja je odvisna od dobe koristnosti osnovnega sredstva (doba koristnosti je izražena v letih ali v mesecih uporabe).
V tvojem primeru je: 100"%"/10 let= 10% (odstotek je v navednicah zato, da boš lažje razumel, da ugotavljamo koliko odstotkov na leto moraš odpisovati oziroma prenašati v stroške, da bo osnovno sredstvo preneslo svojo celotno vrednost (torej 100% svoje vrednosti) na stroške.
3. Izračunajva najprej letno amortizacijo: amortizacijska osnova X stopnja amortizacije = 6,000.000 X 10%(na leto) = 600.000 SIT
Ker pa ima leto 12 mesecev = 600.000 deljeno z 12 = 50.000 na mesec
V primeru, da ne uporabljaš osnovnega sredstva vseh dvanajst mesecev v letu (na primer:nabava v aprilu, amortizacija od meseca maja naprej, bi bil izračun amortizacije naslednji):
a) amortizacijska osnova X stopnja amortizacije= 600.000
b) amortizacija, ki se nanaša na obdobje koriščenja= letna AM/12 X število mesecev uporabe (600.000/12 X 8 mesecev = 400.000).
Upam, da boš zmagal/a?
1. Amortizacijski znesek (pravilno je amortizirljiv znesek ali enostavneje osnova za amortizacijo) je nabavna vrednost zmanjšana za ocenjeno preostalo vrednost. Preostala vrednost se določi le pri pomembnih osnovnih sredstvih in se preverja na koncu vsakega poslovnega leta.
V tvojem primeru je: 6.200.000 minus 200.000= 6,000.000 osnova za amortizacijo.
2. Amortizacijska stopnja je odvisna od dobe koristnosti osnovnega sredstva (doba koristnosti je izražena v letih ali v mesecih uporabe).
V tvojem primeru je: 100"%"/10 let= 10% (odstotek je v navednicah zato, da boš lažje razumel, da ugotavljamo koliko odstotkov na leto moraš odpisovati oziroma prenašati v stroške, da bo osnovno sredstvo preneslo svojo celotno vrednost (torej 100% svoje vrednosti) na stroške.
3. Izračunajva najprej letno amortizacijo: amortizacijska osnova X stopnja amortizacije = 6,000.000 X 10%(na leto) = 600.000 SIT
Ker pa ima leto 12 mesecev = 600.000 deljeno z 12 = 50.000 na mesec
V primeru, da ne uporabljaš osnovnega sredstva vseh dvanajst mesecev v letu (na primer:nabava v aprilu, amortizacija od meseca maja naprej, bi bil izračun amortizacije naslednji):
a) amortizacijska osnova X stopnja amortizacije= 600.000
b) amortizacija, ki se nanaša na obdobje koriščenja= letna AM/12 X število mesecev uporabe (600.000/12 X 8 mesecev = 400.000).
Upam, da boš zmagal/a?
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt: