DDV - 2005

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
roki
Računovodja
Računovodja

DDV - 2005

Odgovor Napisal/-a roki »

Spoštovani,

zanima me sledeče:

pri izgradnji nepremičnine, je investitor založil tri račune v kar veliki vrednosti, ki so še iz leta 2005. Pri preverjanju plačil, pa smo ugotovili, da teh računov nimamo. Zanima me, če lahko sedaj, ko te račune prejmemo za nazaj odbijamo tudi še DDV, ali ga ne smemo??? :?

Moje mnenje je, da ga lahko, kaj pa pravite vi? :oops:

Lepo prosim za čimprejšnji odgovor in hvala že vnaprej. :)
guma1
Nov član
Nov član
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a guma1 »

Za prejete račune lahko odbijate DDV tudi za nazaj v roku enega leta po prejemu računa. Za odbitek vstopnega DDV poročate na posebni prilogi k obrazcu DDV-o.
lp
racunalnik
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a racunalnik »

Kateri člen pa govori o tem? :?
jant
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a jant »

Kaj pa izdani računi?Ali je isto? Ko sem terjala denar za lanske račune, sta mi dva rekla, da sta račun zavrnila in sem jih prosila, naj mi še enkrat pošljeta ta dopis- zavrnitev. Ali si lahko naredim popravek ddv-ja za 04/2005?
guma1
Nov član
Nov član
Kontakt:

Vstopni DDV -kasnejše priznavanje je navedeno v ZDDV:40/9 in 130 členu pravilnika P-ZDDV.
Ko sem preveril ta člen je celo tako ,da si lahko DDV odbijamo še v naslednjem davčnem obdobju koledarskega leta, ki sledi letu, v katerem smo pridobili pravico do odbitka vstopnega DDV.
Glede izdanega računa ne vem ali lahko popravljamo DDV kar tako. Pravilna pot bi bila, da bi na reklamiran račun izdali kupcu dobropis, katerega bi moral kupec potrditi in še-le ko vam kupec potrdi, si lahko popravite izstopni DDV.
lp
Nazadnje spremenil guma1, dne 31 Maj 2006, 09:17, skupaj popravljeno 1 krat.
guma1
Nov član
Nov član
Kontakt:

Nasvet: kupec naj vam dokaže, če je res zavrnil račun, potem pa se z njim dogovorite da bo ta račun priznal in jim istočasno pošljite dobropis za dogovorjeni popust oz.reklamacijo
lp(jurja! :P )
Marko
jant
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a jant »

Ali ni zadosno dokazilo, da si računa niso knjižili dopis- zavrnitev računa-, na katerem je tudi njihov žig. Malo je namreč nerodno od njih zahtevati, naj si račun knjižjo in potrdijo DBP- celo za eno leto nazaj, če so račun takoj zavrnili in se je to v našem podjetju verjetno izgubilo (ravno v tistem obdobju smo imeli velike ogranizacijke težave oz. nevestnega računovodja).
Hvala vsem
IRENAH
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Jaz bi jim kljub temu poslala dobropis - na njega lahko napišejo, da računa niso knjižili (ker da bi ga knjižili, v to jih pač ne morete prisiliti in tudi ne bi bilo smiselno) in si niso odbijali vstopnega DDVja. Če priložite še njihov dopis, zavrnitev računa in je zavrnitev računa upravičena, si DDV zagotovo lahko zmanjšate.
LP :)
guma1
Nov član
Nov član
Kontakt:

to pa težko rečem, glede na to da je to pot, ki je tudi uradna vam predlagam tole. Če se boste odločili po svoje je tudi prav.
lp
strela
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a strela »

se strinjam z Lotico...
Odgovori