Kdaj sem upravičen do regresa?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
alfi
Novinec
Novinec

Kdaj sem upravičen do regresa?

Odgovor Napisal/-a alfi »

Povprašal sem na 3 računovodske servise pa pri vseh sem dobil 3
različne informacije. Ali mi lahko kdo pomaga odgovoriti na sledeča vprašanja:

Ali lahko kot podjetje izplačamo regres po zakonskem minimumu 122600 bruto, čeprav so zaposleni po kolektivni pogodbi?

Ali so do regresa upravičeni tudi tisti, ki so zaposleni od 1.2.2006
in 1.5.2006 in bodo zaposleni pri nas še naprej za nedoločen čas?

Ali pripada regres tudi tistim, ki so se zaposlili 1.5.2006 za določen
čas 6 mesecev z možnostjo podaljšanja?

Ali pripada regres tistim, ki so pri nas zaposleni po 2 uri na dan in
so upravičeni do 6 dni regresa na leto?

Ali glede na to, da smo poslovno leto 2005 končali z izgobo smo ravno
tako dolžni izplačati regres?

Za odgovore se vam že v naprej zahvaljujem.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

1. Minimalni regres je res v tej višini, poglejte pa še kolektivno pogodbo svojepanoge, ker če jo imate, velja za vas slednja.

Tudi ti so upravičeni do regresa, in sicer, ko so pri vas več kot 6 mesecev v celoti, drugače sorazmeren del. Upoštevati morate tudi to, če (slučajno) niso že prejeli regresa za januar oziroma v celoti pri prejšnjem delodajalcu (delavec bi vam moral izročiti izjavo prejšnjega delodajalca).

3. Velja odgovor pod 1.

4. Pravico do regresa pridobijo z pravico do koriščenja (ta odgovor bi moral še preverit, ker raje ne odgovorim, kot da kiksnem), mislim da je tudi tu upravičen do regresa v celoti, več: http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=1103 .

5. Izguba podjetja nima nič opraviti z (izgubo) pravice do izplačila regresa, bolj se to navezuje na likvidnost. ker pa je v primeru izgube tudi ta vprašljiva, regres obračunate v tistem letu ko bi ga morali izplačati, izplačate ga v kasneje. dobro je, da se o tem pogovorite z delavci, saj veste, da ne bi bilo morebitnih tožb.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori