Pozdravljeni!
Ker sem nova na področju gostinstva (s.p. dvostavno knjigovodstvo)imam kar nekaj vprašanj in resnično upam na vašo pomoč.
1. Ali se lahko enkrat mesečno naredi polog in hkrati dvig gotovine po TTR in sicer koliko moraš narediti pologa, če imaš plačila tudi z raznimi karticami(Maestro Karanta...)? Ali narediš polog celotnega dnevnega oz. mesečnega iztržka, ali odšteješ kolikor je plačil s karticami? Kako se to tudi poknjiži? Primer: Dnevni iztržek je 92.500,00 sit v gotovini in 32.620,00 je plačil preko plačilnih kartic. Ali se položi le kolikor je v gotovini ali tudi kolikor je plačil preko kartic, ki jih nakažejo banke?
2. Ali se za vsak dnevni iztržek napiše blagajniški prejemek in kako to poknjižiš? Ali se to knjiži kot končni kupec na kto 1200/760, 260 in kako potem zapreš kto 120?
Za vašo cenjeno pomoč se zahvaljujem in upam, da sem napisala dovolj razločno.
Pozdravček
Knjiženje blagajniških iztržkov-NUJNO
Moderator: Mirko Zbačnik
Majolinka
1. Ker izkupiček kartic prihaja na vaš TRR iz strani bank, v tem primeru ne polagate tega zneska ampak samo gotovino. Res pa je, da si banka odtrga določeno provizijo in boste za ta znesek imeli manj "prilivov" na TRR. Jaz bi na vašem mestu 1x mesečno naredila pobot dnevnega gotovinskega izkupička po trr, kar pomeni, da ne rabite polagati in istočasno dvigovati denarja - naredi se pobot (v vaše dobro in v vaše breme - namen napišete npr.: "pobot dnevnih izkupičkov v mesecu MAJU 2006". Enako bi naredila pobot za stroške bank (za kartice).
Te pobote delate zato, da imate prikazan promet po TRR. Kartice vam pa banka tako ali tako nakaže in za njih ne delate pobota, ker če ne, boste imeli za kartice dupliran promet.
2. Za dnevni iztržek naredite temeljnico:
- gotovina 32.620,00 sit 1000 / 760 , 260
- kartice 59.880,00 sit 17 / 760 , 260
Odvisno je, kakšen program imate. Jaz ne bi uporabljala terjatev do kupcev, ker je to gotovina, ki vam direktno priteka v blagajno.
Upam, da sem kaj pomagala.
Lp
Te pobote delate zato, da imate prikazan promet po TRR. Kartice vam pa banka tako ali tako nakaže in za njih ne delate pobota, ker če ne, boste imeli za kartice dupliran promet.
2. Za dnevni iztržek naredite temeljnico:
- gotovina 32.620,00 sit 1000 / 760 , 260
- kartice 59.880,00 sit 17 / 760 , 260
Odvisno je, kakšen program imate. Jaz ne bi uporabljala terjatev do kupcev, ker je to gotovina, ki vam direktno priteka v blagajno.
Upam, da sem kaj pomagala.
Lp
Hvala za pomoč, mi je že bolj jasno. Zakaj pa knjižim polog gotovine na kto 1000 in ne 920?
Pa še tole, ali ko knjižim iztržke po blagajniškem prejemku jih knjižim kot končni kupec na kto 1200/760,260? Kako potem zaprem kto 1200?
Pa še tole, ali ko knjižim iztržke po blagajniškem prejemku jih knjižim kot končni kupec na kto 1200/760,260? Kako potem zaprem kto 1200?
Majolinka