SPLETNA STRAN

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
MADE
Začetnik
Začetnik

SPLETNA STRAN

Odgovor Napisal/-a MADE »

Kam knjižite račun za izdelavo spletne strani ( ali med stroške ali na OS), račun je okoli 200.000,00 sit?
MADE
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a MADE »

A nihče ne ve odgovora? Jaz verjamem, da imate prav vsi spletno stran.
miz
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a miz »

Mi jo knjižimo na stroške reklame.Mogoče ima še kdo kakšno mnenje?

Lep dan! :) :?
Evida
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Evida »

Mi smo jo knjižili kot računalniško storitev a je res, da ni bila tako draga.
Evida
Taja2
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a Taja2 »

Tudi mi smo to knjižili na stroške.
Lep dan!
info
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a info »

Tudi jaz knjižim med stroške reklame; je pa problem, če nekdo naredi spletno stran, ki ima v ozadju program, ki laufa, to je pa potem že OS. Tako da jaz izhajam iz tega, da če je zgolj spletna stran, brez programov, jo knjižim na reklamo; potem pa pride še vzdrževanje spletne strani - to je pa vzdrževanje.....Vzdrževanje se opravlja zaradi tega, ker daješ gor nove prispevke in podobno....
Lahko bi se nekdo vtaknil in rekel, da je vzdrževanje opravljeno samo na osnovno sredstvo.
Tako da sem tudi jaz tukaj v temi....
Lp, i.
programer_lj
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a programer_lj »

Omenil bi samo, da je tudi spletna stran program, ki se sicer izvaja na spletnem strežniku ne pa na vaših računalnikih v podjetju.

S programerskega vidika je spletna stran "enaka" programu za npr. vodenje osnovnih sredstev:
- oba sta avtorsko delo (nekdo ju pač mora napisati)
- oba se lahko nadgrajujeta (odvisno od želja in potreb),
- za oba plačujemo vzdrževanje (odvisno od dogovora)
- za oba dobimo dobaviteljevo fakturo.
info
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a info »

Hvala za prispevek, je zanimiv.
Že, ampak to ni softweare, kot program za osnovno sredstvo. Reklamirate se lahko tudi tako, da na balone napišete slogan in jih spustite po Sloveniji. Računovodski program, pa je striktno namenjen za obdelavo podatkov. Kako pa potem obravnavate razliko med forumom in navadno spletno stranjo, na kateri je le obrazec za izdelavo ponudbe. Ali se vam zdi to enako. Saj je tudi internet nekje blizu, pa ga damo na internetne storitve.

Sicer so pa mnenja tukaj različna. Dejstvo je, da internetna stran za 50.000 do 500.000,00 ni ne vem kaka pongruntavščina. Če jo damo na os, spada to med premoženjske pravice, 10 let po 10% stroška. Vlaganja v to internetno stran pa so lahko precej večja. Npr. optimizacija, pa kakšna frizerska korekcija,....

Torej pravite, da je to os, s katerim upravljamo kot z licenčnim programom in nam zdrži deset let?l
p, info
LUTi
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a LUTi »

Spletna stran nikakor ni OS (OS sicer teče na strežniku, ampak to je stvar ponudnika, pri katerem spletna stran gostuje), še računalniški program ne (nenazadnje nek preprosti OS teče tudi na vašem prenosnem telefonu, pa tega nihče ne obravnava tako, ampak "mujota" vedno kot celovit izdelek).

Izdelava spletne strani je zame nekaj podobnega kot priprava neke publikacije za tisk (npr. letaka, oglasa ali česa podobnega), brez tiska samega in distribucije (kar se potem s pomočjo pripravljene osnove lahko izvede večkrat, npr. vsak mesec - to dvoje bi potem bilo ekvivalent gostovanju oz. sprotnim stroškom, ki jih zaračunava ponudnik, na katerega strežniku se ta stran nahaja). Vsekakor pa se taka predloga ne amortizira, ampak se enkrat izdela, potem pa se lahko večkrat uporabi oz. uporablja (kot npr. film, iz katerega potem lahko večkrat naredimo fotografijo).

Spletne strani kot take praviloma ne moremo obravnavati kot program, ampak kvečjemu kot izdelek oz. rezulat uporabe programov (torek podatke). Večinoma gre namreč le za skupek grafičnih in tekstovnih elementov, podobno kot npr. pri Word dokumentu. Eventuelno se prikaz dinamično spreminja (obrazci, spletna prodaja ipd.), vendar bi sam to prej enačil z npr. makroji v Excel preglednici, kar pa zame še ni program kot taki (Word, Excel), ampak le datoteka oz. skupek datotek (torej podatki).
Odgovori