Normirani odhodki
Moderator: Mirko Zbačnik
Normirani odhodki
Zanima me, ali pridem v poštev za ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov oz. se mi to splača?-
prihodki ne presegajo 6 mio, ne zaposlujem nikogar, v preteklem letu sem ugotavljala davčno osnovo na podlagi dejanskih odhodkov in prihodkov.
Ali se za normirane odhodke upošteva plačane prihodke manj 25%?
Hvala
prihodki ne presegajo 6 mio, ne zaposlujem nikogar, v preteklem letu sem ugotavljala davčno osnovo na podlagi dejanskih odhodkov in prihodkov.
Ali se za normirane odhodke upošteva plačane prihodke manj 25%?
Hvala
Menim, da ne izpolnjujeta pogoja, saj ste v preteklem letu ugotavljali davčno osnovo z upoštevanjem dejanskih prihodkov in odhodkov (4. točka 3. odstavka 35. člena: v preteklem letu NI ugotavljal davčne osnove . . . . .ali je ugotavljal davčno osnovo od dohodkov, doseženih z opravljanjem dejavnosti, na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov v ZADNJIH ZAPOREDNIH TREH DAVČNIH letih in je na koncu triletnega obdobja dvakrat zaporedoma izpolnjeval pogoj iz 1.2 in 3. točke - ne obstaja obveznost vodenja poslovnih knjig, prihodki iz dejavnosti ne presegajo 6 mio SIT in ne zaposlujete delavcev).
Če ugotavljate davčno osnovo z upoštevanjem normiranih odhodkov, se vam upoštevajo v višini 25% dohodka (davčna osnova je 75% dohodka, davčni odtegljaj je 25% od davčne osnove, ki ga plača izplačevalec dohodka). Pri ugotavljanju davčne osnove za potrebe dohodninske napovedi pa se upoštevajo le plačani prihodki v davčnem letu, saj je bil le od teh dohodkov obračunan in plačan davčni odtegljaj.
Katrijn: samozaposleni v kulturi oz. novinarji lahko koristijo posebno osebno olajšavo, kot zmanjšanje davčne osnove od dohodka iz dejavnosti, v višini 15% prihodka letno do zneska 6 mio SIT njihovih prihodkov. Tudi podjetniki ugotavljajo davčno osnovo: ali na podlagi normiranih odhodkov ali pa na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov.
Lep pozdrav!
Če ugotavljate davčno osnovo z upoštevanjem normiranih odhodkov, se vam upoštevajo v višini 25% dohodka (davčna osnova je 75% dohodka, davčni odtegljaj je 25% od davčne osnove, ki ga plača izplačevalec dohodka). Pri ugotavljanju davčne osnove za potrebe dohodninske napovedi pa se upoštevajo le plačani prihodki v davčnem letu, saj je bil le od teh dohodkov obračunan in plačan davčni odtegljaj.
Katrijn: samozaposleni v kulturi oz. novinarji lahko koristijo posebno osebno olajšavo, kot zmanjšanje davčne osnove od dohodka iz dejavnosti, v višini 15% prihodka letno do zneska 6 mio SIT njihovih prihodkov. Tudi podjetniki ugotavljajo davčno osnovo: ali na podlagi normiranih odhodkov ali pa na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov.
Lep pozdrav!
Hvala Slovan.
Čeprav mi ni vse jasno. Kaj potem bi prišla v upoštev čez 3 leta?
Ali mi zna Slovan ali kdo drug bolj natančno obrazložit.
Plačanih prihodkov imam pribl. za celo leto 1.800.000 sit. Koliko plačam dohodnine med letom, in ali plačujem tudi prispevke? To je samo tako informativno.
Hvala ponovno.
Čeprav mi ni vse jasno. Kaj potem bi prišla v upoštev čez 3 leta?
Ali mi zna Slovan ali kdo drug bolj natančno obrazložit.
Plačanih prihodkov imam pribl. za celo leto 1.800.000 sit. Koliko plačam dohodnine med letom, in ali plačujem tudi prispevke? To je samo tako informativno.
Hvala ponovno.
V bistvu da, ko po treh davčnih letih izpolnjuješ pogoje (gre pri menjavi ugotavljanja davčne osnove), lahko za četrto davčno let "prijaviš" način: ugotavljanje davčne osnove na podlagi normiranih odhodkov.
Izbira davčne osnove nima nič skupnega s plačevanjem prispevkov kot podjetnik. Te plačujete tudi naprej, le vštevajo se vam v tistih 25%-ov normiranih odhodkov. V teh 25%-ov se vštevajo tudi vsi drugi stroški/odhodki, ki jih imate s poslovanje, kot so npr.: nadomestilo za prehrano, dnevnice, kilometrina - torej stroški, ki so povezani z lastnikom; članarina obrtni zbornici, provizija banki za vodenje poslovnega računa oziroma plačevanja obveznosti s.p.-ja: poenostavljeno v letu, ko imate prihodkov skupaj 1,800.000, so vam priznani odhodki/stroški v višini 450.000 (glejte spodnji izračun).
Akontacije dohodnine (davčni odtegljaj) se plača od posameznega zneska, če je teh skupaj za 1,800.000, se znesek dohodnine (davčnega odtegljaja) izračuna:
- bruto znesek 1,800.000 ( v dohodninskem obrazcu je dohodek označen s šifro 2210, pod to šifro označuje dohodek tudi vaš izplačevalec)
- normirani odhodki (1,800.000 X 25%)= 450.000
- davčna osnova (1,800.000 minus 450.000)= 1,350.000
- akontacija dohodnina (davčni odtegljaj: 1,350.000 X 25%) = 337.500
- "neto dohodek" oziroma prejem na TRR (1,800.000 minus 337.500) = 1,462.500.
Lep pozdrav!
Izbira davčne osnove nima nič skupnega s plačevanjem prispevkov kot podjetnik. Te plačujete tudi naprej, le vštevajo se vam v tistih 25%-ov normiranih odhodkov. V teh 25%-ov se vštevajo tudi vsi drugi stroški/odhodki, ki jih imate s poslovanje, kot so npr.: nadomestilo za prehrano, dnevnice, kilometrina - torej stroški, ki so povezani z lastnikom; članarina obrtni zbornici, provizija banki za vodenje poslovnega računa oziroma plačevanja obveznosti s.p.-ja: poenostavljeno v letu, ko imate prihodkov skupaj 1,800.000, so vam priznani odhodki/stroški v višini 450.000 (glejte spodnji izračun).
Akontacije dohodnine (davčni odtegljaj) se plača od posameznega zneska, če je teh skupaj za 1,800.000, se znesek dohodnine (davčnega odtegljaja) izračuna:
- bruto znesek 1,800.000 ( v dohodninskem obrazcu je dohodek označen s šifro 2210, pod to šifro označuje dohodek tudi vaš izplačevalec)
- normirani odhodki (1,800.000 X 25%)= 450.000
- davčna osnova (1,800.000 minus 450.000)= 1,350.000
- akontacija dohodnina (davčni odtegljaj: 1,350.000 X 25%) = 337.500
- "neto dohodek" oziroma prejem na TRR (1,800.000 minus 337.500) = 1,462.500.
Lep pozdrav!
normiranci
Kako pa je s poklicnimi športniki? Moj sin je dijak, poklicni športnik je od decembra 2005. Plačuje pavšalne prispevke, izdaja račun mesečno klubu, kar ne bo letno 1.800.000 SIT, kupil pa si je prenosni računalnik kot OS. Vodim mu vse te prihodke in izdatke ter tudi stroške vodenja TRR računa. Kako je z njegovim obračunom in kaj ter kdaj oddajo za potrebe DURS podatke, ponovno vlogo vem da v decembru 2006. Hvala za odgovor!
diana