Pozdravljeni, ker sem sama na tem forumu našla že marsikak zelomkoristen nasvet, sprašujem še za prijatelja....
Po poklicu sem mizar in bi rad v prostem času še kaj zaslužil (manjši izdeliki iz lesa..predvsem igrače). Zanima me, kaj se mi z davčnega vidika bolj splača, odpreti popoldanski sp (kakšni so približni stroški) ali delati preko pogodbe o delu (če je to sploh možno)…
Hvala za odgovore in lp
una
pogodba o delu ali s.p.?
Moderator: Mirko Zbačnik
katrijn se ne strinjam popolnoma z vam. stroški s.p. so neprimerno večji.
Samo prispevki so nekaj čez 6.000 SIT.
Ostai stroški:
Stroški odprtja in vodenja računa
Stroški vodenja knjig ( računodvodja. Če delamo sami potrebujemo brazce ali program ter računalniško opremo in izobraževanje )
Stroški oddaje letnega poročila
Poleg tega pa se dobiček všteva v dohodninsko osnovo in jo tako povečuje, kar lahko privede do večje stopnje dohodnine za vse prihodke.
Preden se lotimo odprtje s.p. ali kakršnegakoli podjetništva je potrebno narediti načrt in nekaj izračunov ter si postaviti nekaj vprašanj
Ali je ta posel dolgoročen ali je samo za kratek čas
Kolikšen bi bil letni promet
Ali je promet enakomeren ali sezonski
Kakšne dohodke imam sedaj in kakšne bi imel še dodatno
Koliko mi to povečuje osnovo za dohodnino?
Kakšen je končni letni rezultat. ( neto zaslužek plača + dohodnki s.p. ))
Ko si odogovorimo na ta vprašanja se šele lotimo odprtje s.p. če si izračunamo, da je to smotrno.
Lp,
MG
Samo prispevki so nekaj čez 6.000 SIT.
Ostai stroški:
Stroški odprtja in vodenja računa
Stroški vodenja knjig ( računodvodja. Če delamo sami potrebujemo brazce ali program ter računalniško opremo in izobraževanje )
Stroški oddaje letnega poročila
Poleg tega pa se dobiček všteva v dohodninsko osnovo in jo tako povečuje, kar lahko privede do večje stopnje dohodnine za vse prihodke.
Preden se lotimo odprtje s.p. ali kakršnegakoli podjetništva je potrebno narediti načrt in nekaj izračunov ter si postaviti nekaj vprašanj
Ali je ta posel dolgoročen ali je samo za kratek čas
Kolikšen bi bil letni promet
Ali je promet enakomeren ali sezonski
Kakšne dohodke imam sedaj in kakšne bi imel še dodatno
Koliko mi to povečuje osnovo za dohodnino?
Kakšen je končni letni rezultat. ( neto zaslužek plača + dohodnki s.p. ))
Ko si odogovorimo na ta vprašanja se šele lotimo odprtje s.p. če si izračunamo, da je to smotrno.
Lp,
MG
normiranec
lahko bi bil normiranec, kar pomeni, da ni potrebno posebej voditi knjig in ni treba oddajati letnih poročil. Malo se še pozanimajte.