Živjo,
Lep pozdrav vsem...
Sem programer in sem stalno zaposlen v nek. rač. podjetju...
Rad pa bi odprl svoje podjetje, kjer bi prodajal mojo programsko opremo in pa nudil računalniške usluge itd... (Še vedno bi bil zaposlen v trenutni službi)
Se to sploh da narediti? Kakšno podjetje bi to bilo s.p., d.o.o. ...
Kje bi se to pozanimal?
Hvala za odgovore
Odpiranje podjetja, nekaj nasvetov (sem brez iskušenj)
Moderator: Mirko Zbačnik
Če boste odpirali s.p. boste potrebovali soglasje delodajalca, priglasili boste pa dopolnilno (popoldansko) dejavnost. Ta oblika je najcenejša in najhitrejša, več podatkov najdete na e-upravi ali se osebno pozanimajte na t.i. vstopnih točkah (DURS, AJPES, GZS, PCMG,...). Glede pravne osebe (d.o.o., d.n.o., k.d.,...) najdete vse podatke na straneh Gospodarske zbornice Slovenije, lahko se pa obrnete tudi na katerega koli notarja. Zaradi odgovornosti za nastale obveznosti in verodostojnost oblike poslovanja (večina ima več zaupanja v pravne osebe kot s.p.) vam priporočam enoosebni d.o.o. Stroški ustanovitve so 28.500 SIT sodna taksa, priprava dokumentacije cca 50.000 SIT, notarski stroški (knjiga sklepov in OPP) cca 10.000 SIT, osnovni kapital 2.100.000 SIT, od tega najmanj 1.100.000 SIT v denarju, ostalo so lahko stvarni vložki ali garancija za nevplačan del. Po 01.01. je minimalni osnovni kapital za d.o.o. 1.800.000. Dost uspeha pa lep pozdrav, Lucija, če se boste odločili za ustanovitev d.o.o., me lahko kontaktirate.
odprtje podjetja
Moje mnenje je, da je za začetek poslovanja bolje odpret popldanski s.p., saj ne veš koliko boš imel na začetku strank in ali jih boš sploh imel. Pa tudi stroški ob ustanovitvi podjetja niso tako visoki. V bistvu jih sploh ni. Greš samo na ajpes , obrtno zbornico ali gospodarsko zbornico,in tam porihtaš vse papirje. V eni uri imaš svoje podjetje. Kar se pa tiče zaupanja glede družb, čisto vseeno je ali imaš d.o.o. ali s.p. , če boš dobro in kvalitetno opravljal svoje delo ti bodo stranke same delale reklamo. Praviš, da si zaposlen, tudi zato ti je popldanski s.p., boljša varianta, daj si plačuješ samo minimalne prispevke (to je cca 6.000,00 sit na mesec).
Želim ti veliko uspeha in mnogo zadovoljnih strank
Želim ti veliko uspeha in mnogo zadovoljnih strank