obdavčitev služnosti
Moderator: Mirko Zbačnik
obdavčitev služnosti
mene pa zanima, če ima mogoče kdo ve ali se obračuna dohodnina pri pogodbi o pridobitvi trajne služnosti z fizičnimi osebami
?
Pozdravljen/a!
Tukaj je pojasnilo DURS-a, ki se nanaša na tvoje vprašanje:
http://www.durs.gov.si/index.php?id=3596
Tukaj je pojasnilo DURS-a, ki se nanaša na tvoje vprašanje:
http://www.durs.gov.si/index.php?id=3596
Odvisna je tudi vrsta pogodbe (avtorska pogodba kot odvisno razmerje, pogodba iz drugega pogodbenega dela kot odvisno razmerje, avtorska pogodba kot prenos premoženjske pravice? ??? ....), vendar je v vsakem primeru potrebno neto znesek izplačila obrutiti in od bruto zneska izračunati davčni odtegljaj.
Sicer ne vem, kakšno vrsto obdavčljivega dohodka imate (20% dohodnine ?)?
Lep pozdrav.
Sicer ne vem, kakšno vrsto obdavčljivega dohodka imate (20% dohodnine ?)?
Lep pozdrav.
še enkrat hvala za vaš trud...
seveda sem mislila 25% dohodnino, malo sem že zmešana od tega ddv in dohodnine...
v našem primeru gre za izpad dohodka na kmetijskem zemljišču ter imamo s fizično osebo sklenjen sporazum o odškodnini, ki ga je cenilec ocenil na vrednost 100.000 SIT...se pravi, da to obrutimo in odtegnemo 25% dohonine?
hvala
seveda sem mislila 25% dohodnino, malo sem že zmešana od tega ddv in dohodnine...
v našem primeru gre za izpad dohodka na kmetijskem zemljišču ter imamo s fizično osebo sklenjen sporazum o odškodnini, ki ga je cenilec ocenil na vrednost 100.000 SIT...se pravi, da to obrutimo in odtegnemo 25% dohonine?
hvala
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Malce nerodno ... Vsak zahteva, kkoliko naj dobi neto, a ne ve, da je izplačevalec dohodka tudi plačnik davka, ki ga odšteje od njegovega "bruto". izplačevalec mora ugotavljat bruto.
Vse zavisi, kot je povedala predhodnica, od statusa stranke. Na spološno se od vrednosti npr. 100.000 odšteje normirane stroške (10%. 25%. ači 70%), se izračuna davčni odtegljaj, ki je 25% in to je neto izplačilo.
Plačnik storitve je le plačnik davka, ki ga odvede namesto prejemnika plačila. ob koncu leta lahko uveljavljate tudi dejanske stroške, ki jih, najbolje, priložite davčni napovedi.
Primer, 10% normiranih stroškov.
Osnova:................................... 100.000
-10% normiranih stroškov............10.000
Osnova za davek:........................90.000
Davek:.......................................22.500
Izplačilo:.....................................77.500 (100.000 - 22.500).
Tako gre ta stvar.
Vse ostalo zavisi od statusa prejemnika.
Vse zavisi, kot je povedala predhodnica, od statusa stranke. Na spološno se od vrednosti npr. 100.000 odšteje normirane stroške (10%. 25%. ači 70%), se izračuna davčni odtegljaj, ki je 25% in to je neto izplačilo.
Plačnik storitve je le plačnik davka, ki ga odvede namesto prejemnika plačila. ob koncu leta lahko uveljavljate tudi dejanske stroške, ki jih, najbolje, priložite davčni napovedi.
Primer, 10% normiranih stroškov.
Osnova:................................... 100.000
-10% normiranih stroškov............10.000
Osnova za davek:........................90.000
Davek:.......................................22.500
Izplačilo:.....................................77.500 (100.000 - 22.500).
Tako gre ta stvar.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko