Pozdravljeni!
V mesecu oktobru 2005 sem sklenila pogodbo o zaposlitvi za dol.čas 6 mesecev, nakar se mi je ta pogodba podaljšala še za dodatnih 6 mesecev, skupaj 1 leto. Pri prvi pogodbi sem dobila sklep o sorazmernem dopustu 10 dni - polovico, pri drugi pogodbi enako, skupaj 20 dni t.j. cel letni dopust.
Ali nisem mogoče v letošnjem letu upravičena do celoletnega dopusta se pravi skupaj 20 dni + 5 dni za 2005, in ali mi mora delodajalec dati nov sklep oz. kakšno drugo potrdilo?
Hvala.
Tajrin
Višina dopusta
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Pojdimo lepo po vrsti. V letu 2005 vam je pripadal sorazmeren dopust (1/4), do konec marca pa še ena četrtina. S tem, ko je delodajlec z vami podaljšal pogodbo, ste z 1. aprilom (predpostavljam ,da ste začeli z delom 1. oktobra) pridobilipravico do celotnega dopusta, a vam ga v primeru, če bi pogodbo prekinili pred 30. 6. delodajalec ne bi bil dolžan nuditi v celoti, pač pa le 1/2 za leto 2006. Ker pa ste pogodbo podaljšali za 6 mesecev, boste v firmi dalj kot do 30. 6, vam mora delodajalec nuditi pravico do koriščenja dopusta v celoti. lahko vam ga bo nudil le v sorazmernem delu (3/4), v kolikor vam po 30. 9. ne bi podaljšal pogodbe. A to je že nekako protizakonito. Zakon je tu zelo mlahav, nudi vam celoten regres takoj ko presežete 30. 6. za tekoče leto, oziroma presežete 6 mesecev dela, a v praksi je drugače. Delodajalci razmišljajo praktično, da bi razliko lahko koristili pri naslednjem. če ta obstaja je vse v redu, razliko koristite pri njem, drugače pa...
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko