LP
regres-že spet
Moderator: Mirko Zbačnik
Tako mnenje je res bilo objavljeno (zdj ga sicer ne najdem, vem pa da sem to brala, ko sem delala ZR in se mi je zdelo nesmiselno), ampak davčno nepriznan je samo pri firmah, ki nimajo likvidnostnih težav, regres pa izplačajo po 30.6. Ali pa če npr. minimalni regres izplačajo do 30.06., potem pa decembra izplačajo še dodatno regres do najvišjega zneska, za katerega se ne plača prispevkov.
LP
LP
Takšno mnenje DURSA je milo rečeno smešno. Regres ima podlago v ZDR, minimum je določen s soc. sporazumom, max, do katerega se ne obračunajo prispevki je definiran v Uredbi. Vsi predpisi obravnavajo vrsto odhodkov in veljajo za davčno leto, za katerega izdelujemo davčni obračun, zato ne more DURS izdati mnenja, da so do nekega datuma odhodki priznani, od tam naprej pa ne. Maja Bohorič iz Inštituta za ... je na svojih predavanjih pred kratkim podala stališče, da takšno mnenje DURSa ne vzdrži.
Pri vseh debatah o regresu mene moti sama debata o regresu s strani delodajalcev. Ta regres jim je tako boleč trn v peti, da bi nekateri rajš prej zaprli firmo kot pa ga izplačali, čeprav se jim ne da dopovedati, da je to še najmanj obdavčen strošek dela, če izvzamemo povračila.
Delodajalec, ki mu je taka muka izplačat regres je zame slab, tako podjetnik kot tak, kot tudi ni oseba s katero bi želela preživeti pretežni del dneva.
LP
A
LP
A